5.9 C
Mostar

DODIK: Moguć raspad BiH ukoliko se kriza ne riješi

Ukoliko se ova kriza ne razriješi, moguć je raspad Bosne I Hercegovine (BiH) i Republika Srpska (RS) će krenuti ka izlazu, u to ne treba niko da sumnja, poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, 23. decembra.

Dodik je ocijenio da je stanje u BiH „dovedeno do apsurda“, te pozvao Evropsku uniju (EU) da “prestane smatrati BiH eksperimentom”.

„Dva od tri konstituvna naroda ne podržavaju put kojim ide BiH onako kako su zamislili muslimani u BiH, u kojem bi Hrvatima birali ‘njihove’ predstavnike, a Srbima uzimali šume, oduzimali zemljište i onda još tražili da mi aplaudiramo. Ta BiH je nemoguća“, kazao je Dodik.

On je izjavio kako su za Bosnu i Hercegovinu dvije najvažnije zemlje Srbija i Hrvatska, te rekao kako odnosi „muslimanskog rukovodstva nikada nisu bili gori sa Hrvatskom, a nisu ni sjajni sa Srbijom“.

„Kad tome dodate da su se upleli u sukobe sa Mađarskom potpuno nepotrebno. Pogotovo orkestrirano sa puno mržnje kreiraju priču o tome kako ovdje se stalno proteže neki ruski maligni uticaj. Pokušavaju da devastiraju srpsku i hrvatsku stranu. Takva BiH je nemoguće da postoji. Potrebno je da se što prije normalizuju odnosi sa Srbijom, Mađarskom, Hrvatskom, Kinom”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao i kako sadašnja generacija „ima šansu da očuva BiH, te da sljedeća generacija nema tu šansu“.

Na novinarsko pitanje zašto Bošnjake zove muslimanima, kazao je da time nikoga ne vrijeđa, jer su „do 1993. godine bili muslimani“.

„Oni nisu prestali da nas vrijeđaju sa bosanski Srbi. Vjerujem da su svi Bošnjaci muslimani, velika većina, u pogledu identiteta ne promašujem mnogo“, rekao je Dodik.

Najavio je da će predstavnici entiteta RS vratiti u institucije BiH, ukoliko se povuče odluka o zabrani negiranja genocida koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodik se oglasio nakon završene sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je glasao protiv svih tačaka koje su bile na dnevnom redu.

Politički predstavnici iz RS blokiraju rad državnih institucija od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet “Napad na ustavni poredak BiH” i počelo saslušavati lidere političkih stranaka. Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine zatražila je dokumentaciju od šest stranaka u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili “vraćanje nadležnosti” u oblasti obrane, pravosuđa i policije s nivoa države BiH na entitetski nivo.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno