14.9 C
Mostar

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA: Kosovo da dozvoli glasanje na srpskom referendumu

Međunarodna zajednica pozvala je Vladu Kosova da dozvoli Srbima da glasaju na predstojećem referendumu kojeg organizuje Srbija.

U zajedničkom saopštenju više zapadnih država izražava se žaljenje što Vlada Kosova nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće sa Kosova tokom referenduma u nedelju, 16. januara.

“Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU”, navodi se u zajedničkom saopštenju Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Srbija 16. januara organizuje referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će pripadnici srpske zajednice sa Kosova na referendumu Srbije moći da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu.

BLINKEN PORUČIO KURTIJU: Vratite zamah dijalogu sa Srbijom

Međunarodna zajednica podvlači da je “važno da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost”.

Prethodno je 13. januara i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) zatražio od kosovskih da omoguċi glasanje lokalnih Srba na referendumu o izmenama Ustava Srbije.

“Prikupljanje glasova u prošlosti se odvijalo uz pomoć OEBS-a. Ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa”, objavio je Borrell na Twitteru.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti je naveo da “referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata nijedna demokratska država”.

Srpske vlasti od EU tražile održavanje izbora

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo je saopštila 12. januara da je od ambasadora zemalja Kvinte, Brisela kao i specijalnog predstavniku Evropske Unije Miroslava Lajčaka zatražila da se na Kosovu omogući održavanje referenduma o izmenama Ustava Srbije.

Iz Kancelarije je navedeno da su uputili molbu diplomatama jer “Priština nije dala zeleno svetlo za sprovođenje referenduma na Kosovu”.

Kako se dodaje u saopštenju, Kancelarija za Kosovo uputila je zahtev i misiji OEBS-a na Kosovu, da sprovede referendum.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će biti “većih i dalekosežnih posledica nego što se pretpostavlja”, ukoliko se ne dozvoli otvaranje biračkih mesta na teritoriji Kosova kako bi Srbi mogli da učestvuju na referendumu.

Vučić se u Beogradu 14. januara sastaje sa predstavnicima Srba sa Kosova, a jedna od tema je referendum.

Građani Srbije se 16. januara 2022. godine izjašnjavaju o promenama Ustava koje se odnose izbor sudija i tužilaca, a na promene u pravosuđu Srbija se obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

RSE, foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno