15.5 C
Mostar

ŽELJKO KOMŠIĆ: Nema osnova za procesuiranje generala iz Hrvatske u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić, ocijenio je u ponedjeljak (9. avgusta) da ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo BiH pokrene aktivnosti u vezi sa pokretanjem krivičnih postupaka protiv generala Republike Hrvatske.

“Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo krivično djelo, ono nije počinjeno ni na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske”, rekao je Komšić.

Hrvatska je dobila „zamolnicu“ Tužilaštva BiH za procesuiranje generala, koji su učestvovali u operaciji “Blijesak”, potvrdio je u nedjelju 8. avgusta hrvatski državni vrh, a iz Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdili su da su primili molbu.

U akciji “Blijesak” u maju 1995. godine u Hrvatsku je ponovo integrisan dio zapadne Slavonije koji dijelom graniči sa BiH, a koji je bio pod srpskom okupacijom.

PROCESUIRANJE HRVATSKIH GENERALA: Bura oko zahtjeva Tužilaštva BiH

Operacije ‘Maestral’ i ‘Južni potez’

Komšić je naveo da, ako je riječ o operacijama “Maestral” i “Južni potez”, koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.

“Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična djela počinjena u tim operacijama”, dodao je on.

Operacija “Maestral” je trajala od 8. do 17. septembra je bila prva značajnija operacija združenih snaga Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH u zapadnoj Bosni i Hercegovoini u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

Operacija “Južni potez” iz oktobra 1995. godine bila je posljednja operacija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane i nastavak je operacije Maestral. Tokom te operacije hrvatske snage stigle su na 23 km od Banjaluke.

Politički odnosi između Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske zatežu se nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske (HV), osumnjičene za ratne zločine tokom akcije HV-a „Bljesak“.

U toj akciji u maju 1995. godine u Hrvatsku je ponovo integrisan dio zapadne Slavonije koji dijelom graniči sa BiH, a koji je bio pod srpskom okupacijom.

Iz Tužilaštva BiH nisu se oglašavali o ovoj molbi koju su uputili Hrvatskoj, a na telefonske pozive Radija Slobodna Evropa (RSE) u nedjelju nisu odgovarali.

Hrvatski narodni sabor (HNS), koji okuplja političke stranke sa hrvatskim nacionalnim predznakom u BiH, zatražio je u nedjelju u reakciji na ovaj potez „razotkrivanje svih i dalje nerazriješenih zločina počinjenih od strane Armije BiH čiji se ratni zločinci i danas slobodno šeću po BiH“.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u nedjelju (8. avgusta) da je još na snazi zaključak donesen prije šest godina o nesaradnji u postupku protiv hrvatskih vojnih komandanata, koje je donijela tadašnja vlada na čelu sa Milanovićem. Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

OSVETA ZA PELJEŠKI MOST?: Hrvatski generali o zahtjevu Tužilaštva BiH za procesuiranjem “Bljeska”

“Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na Vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga Vlada ne ukine ili ne promijeni – a ova vlada to nije učinila – to važi“, izjavio je hrvatski predsjednik novinarima u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je takođe da u Hrvatskoj već neko vrijeme znaju za ovaj zahtjev Tužilaštva BiH, te da će Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske proučiti dokumentaciju, kako bi vidjelo postoje li prepreke da se to proslijedi Hrvatskom državnom tužilaštvu, koji će to proučiti.

RSE, Foto: XouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno