17.7 C
Mostar

EU UPOZORAVA SRBIJU na posljedice zbog neusklađivanja sa vanjskom politikom Brisela

Evropska unija (EU) upozorava Srbiju da slijede posljedice u procesu evropskih integracija jer se država ne usklađuje sa spoljnom politikom EU.

Portaprol Evropske komisije Erik Mamer (Eric Mammer) naglasio je da je usklađivanje jedan od osnovnih zahtjeva za svaku državu čiji je cilj članstvo u EU.

“Usklađivanje je deo procesa pristupanja. Jasno je da postoji posledica zbog neusaglašavanja sa stavovima EU, jer je osnovni uslov da se država uskladi sa tim stavovima da bi postala članica EU. A članstvo u EU je jedan od strateških ciljeva Srbije”, poručio je Mamer.

Srbija se nije uskladila ni sa jednom odlukom Evropske unije koja se odnosi na mere protiv Rusije kao odgovor Brisela na agresiju protiv Ukrajine.

Zemlja se takođe nije uskladila ni sa izjavom EU koja se odnosi na smrt opizicionog lidera iz Rusije Alekseja navaljnog u kojoj se u koji se ocenjuje da da krajnju odgovornost za ubistvo Navaljnog snosi predsednik Putin i vlasti Rusije.

Srbija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, ali se nije uskladila ni sa jednom odlukom o restriktvnim merama protiv Rusije. To je i jedan od razloga zašto zemlja nije napredovala u procesu pregovora sa EU.

Poslednji klaster u procesu je otvoren u decembru 2021. godine, dva meseca pre invazije Rusije na Ukrajinu.

Brisel redovno poziva zvaničnike iz Beograda da uvedu sankcije Rusiji. Od država kandidata se očekuje da postepeno usklade spoljnu politiku sa politikama EU. Potpuno usklađivanje je neophodno neposredno pre prijema nove članice u Uniju.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno