14.9 C
Mostar

OSMANI: Kosovo neće dozvoliti podjelu na osnovu etničkih linija

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da je dijalog sa Srbijom važan instrument za postizanje stabilnosti u regionu, ali je podvukla da Kosovo neće dozvoliti razgovore o teritorijalnoj podeli na bazi etničkih linija.

Osmani je 17. decembra, u svom godišnjem obraćanju pred poslanicima u Skupštini Kosova, rekla i kako ciljevi Kosova ostaju isti ali da je Srbija ta koja nije spremna za dogovor.

Prema njenoj oceni, zvanični Beograd ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i da to ne krije u svojoj retorici ili delovanju.

„Ideje prošlog veka imaju za cilj segregraciju a ne integraciju, imaju za cilj etničku podelu a ne multietničnost“, podvukla je Osmani.

Ocenila je da Kosovo ne može da postigne napredak ukoliko ne uči na greškama iz prošlosti, te da ideje o podeli stvaraju nove sukobe.

„Uz ovo sto se sada dešava u Bosni i Hercegovoini, neshvatljivo je da još uvek ima glasova da se na Kosovu stvori ista kriza kao u BiH ili slične krize koje je Rusija stvorila u Ukrajini i Moldaviji“, rekla je Osmani.

Ona je rekla kako će Kosovo nastaviti da igra konstruktivnu ulogu procesu dijaloga sa Srbijom, ali da je Srbija ta koja ne želi dogovor već služi kao “odskočna daska” za interese Rusije.

Ponovila je kako Srbija ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, uključujući i Kosovo.

Navela je da, kao predsednica Kosova, štiti interese Kosova kroz ponovno oživljavanje saveza sa prijateljskim zemljama ali i kroz stvaranje novih prijatelja.

„Kosovo je srećno što ima prijatelje širom sveta. Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je Kosovo najvažniji i najuspešniji projekat američke i evropske spoljne politike. Zato se u svojim posetama, pored zahvalnosti, zalažem za podizanje nivoa bilateralne saradnje sa zemljama koje sam posetila“, rekla je Osmani.

Napomenula je i kako je od početka svog mandata incirala saradnju izmejdu institucija i skupstine u funkciji adresiranja izazova i promociji zajedničkih ciljeva spoljne politike.

Govoreći o pandemiji korona virusa, Osmani je rekla da je i 2021. godina bila puna izazova i da je bilo posledica koje je COVID-19 ostavio po zdravlje ljudi.

„Kao predsednica zemlje saradjivala sam sa institucijama u zemlji kako bi gradjani imali pristup sigurnim i efikasnim vakcinama. Zahvaljujuci spremnosti gradjana da se vakcinišu Kosovo je sada na listi najuspešnijih zemalja u borbi protiv pandemije zbog visokog procenta vakcinisanih“, istakla je ona.

Opozicione stranke su bojkotovale godišnji govor predsednice Osmani.

Vjosa Osmani je za predsednicu Kosova izabrana 4. aprila ove godine na petogodišnji mandat.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno