17.7 C
Mostar

SCHMIDT U TUZLI: Osigurati mladima u BiH da žive u miru

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt izjavio je da je potrebno osigurati da mladi i buduće generacije žive u miru i da imaju perspektivu.

“Riječ je o budućnosti i o miru i ni o čemu više”, kazao je visoki predstavnik u petak, 17. decembra tokom posjete Tuzli. Schmidt je u Tuzli položio cvijeće žrtvama ubijenim na tuzlanskoj kapiji 1995. godine.

Na Tuzlanskoj kapiji, u staroj jezgri grada, 25. maja 1995. godine ispaljena je granata s položaja vojske Republike Srpske (RS), po naredbi generala Novaka Đukića.

Ubijena je 71 osoba, a više od 150 ih je ranjeno.

“Za mene je važno dolaziti, posjećivati ova i druga ovakva mjesta kako bi se znalo koja je obaveza međunarodne zajednice. Ovaj napad i genocid u Srebrenici koji je ubrzo nakon toga uslijedio doveli su do mira koji je sklopljen u Daytonu. Katastrofalna logika je to da se moraju desiti ovako strašne stvari pa da čovječanstvo shvati šta je važno i šta treba da uradi”, izjavio je Schmitd, a prenosi Fena.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da je posjeta visokog predstavnika tuzlanskoj Kapiji snažna poruka međunarodne zajednice građanima BiH.

“Ovo je upozorenje da će međunarodna zajednica učiniti sve da se zločin koji je počinjen ovdje i u Srebrenici ne može ponoviti, a oni koji bi to da ponove da moraju biti zaustavljeni”, rekao je Imamović.

Ni visoki predstavnik, a ni gradonačelnik Tuzle nisu htjeli govoriti o temama njihovog sastanka, a gradonačelnik Tuzle je samo naglasio da je zadovoljan porukama koje mu je visoki predstavnik prenio.

Za zločin na Kapiji odgovarao je i pravomoćno osuđen general Vojske RS Novak Đukić, koji je potom prebjegao u Beograd i tamo živi slobodno.

Sud BiH je 2009. godine osudio Đukića na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, između ostalog i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije.

Đukić je 2014. godine pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu. Iste godine, ta zatvorska kazna mu je preinačena na 20 godina, ali je on u to vreme već otišao u Srbiju na liječenje.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine vodi se postupak za priznanje i izvršenje pravnosnažne krivične presude Suda BiH protiv Novaka Đukića.

foto: Fena
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno