17.7 C
Mostar

BIH USVOJILA ZAKON kojim je ispunila jedan od uslova EU i izbjegla sivu listu MONEYVAL-a

Parlament Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je 16. februara zakon kojim je država izbjegla sivu listu komiteta eksperata Savjeta Evrope, a koji je i jedan od prioriteta sa liste Evropske unije (EU) za početak pregovora.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usvojen je u Domu naroda Parlamenta BiH 16. februara, a prethodno i u Zastupničkom domu, prenosi RSE.

Da zakon nije usvojen BiH bi dobila lošu ocjenu eksperata i našla se na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Kancelarija Evropske unije u BiH zatražila je prethodno od Doma naroda da hitno zakaže sjednicu na kojoj će ga usvojiti, kako bi on ušao u evaluaciju MONEYVAL-a, Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Zakon je i jedan je od prioriteta koji su trebali biti ispunjeni do marta. Tada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Donošenje zakona je pozdravio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Kako je napisao na mreži X, radi se o ključnoj prekretnici pred martovsko zasijedanje Evropskog vijeća.

“Ostaje niz ključnih reformi, uključujući zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima”, naveo je Satler.

Donošenjem ovog zakona Bosna i Hercegovina je izbjegla stavljanje i na sivu listu Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), međunarodnog tijela za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma i ispunjavanja standarda u ovim oblastima.

Kancelarija EU u BiH 10. februara je upozorila BiH da, ukoliko zakon ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. februara, neće biti obuhvaćen procjenom.

Time bi se značajno povećao rizik da će FATF staviti BiH na svoju sivu listu, čime bi se BiH našla na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, upozorili su iz EU.

Eksperti MONEYVAL-a borave u posjeti BiH od 12. februara, radi procjene da li je zemlja postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

MONEYVAL je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope zaduženo za procjenu poštovanja mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koje ima i zadatak davanja preporuka nacionalnim vlastima u pogledu potrebnih poboljšanja njihovih sistema.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno