17.7 C
Mostar

EU ODBACUJE IZJAVE DODIKA o ‘projektu samostalne Republike Srpske’

Zvaničnici Evropske unije (EU) su upozorili da odbacuju bilo kakvu izjavu ili radnju koja dovodi u pitanje postojanje Bosne i Hercegovine (BiH).

Reagujuċi na izjavu člana predsedništva BiH, Milorada Dodika, koji j rekao da “neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske (RS) u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine”, portparol EU Peter Stano je naglasio da je stav svih država članica EU jasan, te da to podrazumeva čvrstu i snažnu privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“Izjave i radnje koje imaju za cilj preispitivanje teritorijalne suverenosti i integriteta BiH nisu prihvatljive i pozivamo na okončanje uvredljivih i razornih retorika”, poručio je Stano.

Dodik je 12. oktobra kazao da se planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

U vezi sa ovom izjavom reagovao je i Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) koji je ocenio da je izjava Milorada Dodika, “najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH”.

“Očekujemo odluke OHR (Ureda visokog predstavnika), očekujemo odluke Ustavog suda, odnosno iniciraćemo Ustavni sud da se očituje u vezi sa time. Ovo je dosad najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete vi udariti na mirovni sporazum”, kazao je Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno