14.9 C
Mostar

EVROPSKI ŠEFOVI DIPLOMATIJA podržali Pariz u sporu sa podmornicama

Ministri spoljnih poslova EU izrazili su podršku i solidarnost sa Francuskom tokom sastanka u Njujorku organizovanog zbog odustajanja Australije od ugovora sa Parizom za nabavku podmornica vrijednog 40 milijardi dolara nakon postizanja sporazuma sa SAD-om i Britanijom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je u obraćanju novinarima nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata i na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku izjavio da je potrebno više saradnje, koordinacije a manje podjela kako bi se postigli mir i stabilnost u indo-pacifičkom regionu, gdje je Kina sila u usponu.

Australija je prošle sedmice saopštila da otkazuje narudžbu za konvencionalne podmornice od Francuske i da će umjesto toga raditi na gradnji najmanje osam podmornica na nuklearni pogon sa američkom i britanskom tehnologijom pošto je postignut dogovor o bezbjednosnom partnerstvu.

“Sigurno je da nas je ova odluka Australije iznenadila”, istakao je Borelj.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel naglasio je da mu je veoma teško da shvati potez Australije, Britanije i SAD-a.

Nije poznato da li će spor uticati na narednu rundu trgovinskih razgovora između EU i Australije koji su zakazani za 12. oktobar.

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen ugovor o isporuci podmornica Australiji.

Istovremeno, Kanbera je objavila da je zaključila novi ugovor sa SAD-om i Britanijom o nabavci podmornica na nuklearni pogon, što je dovelo u pitanje nastavak pregovora Australije sa EU o trgovinskom sporazumu.

Pariz je odgovorio opozivom ambasadora u SAD-u i otkazivanjem ovonedjeljnog sastanka ministara odbrane Francuske i Britanije.

Reuters, RSE, Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno