16.6 C
Mostar

FINANCIAL TIMES: Saučesništvo zapada u politici etničkih podjela će stvoriti nove probleme u BiH

Urednik londonskog lista Financial Times za Evropu Tony Barber u novoj analizi dotakao se aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini te je poručio kako su SAD i Evropa saučesnici u sumornoj politici etničkih podjela u BiH.

Barber je analizu započeo s osvrtom na sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je prošle sedmice produžen mandat EUFOR-a u BiH. Iako se jednoglasna odluka o produženju mandata mogla koristiti kao primjer dobre saradnje istoka i zapada, Barber ističe kako to nije slučaj.

“To je poraz zapadne diplomatije i još jedan ekser u lijes Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat i najnasilniji sukob u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. To pokazuje da u vladama zapadnih zemalja nedostaje politička volja da se zauzmu vrijednosti i uspostavi autoritet čak i u problematičnom dijelu regije”, navodi se u analizi Financial Timesa.

Ističe kako BiH nije jedini primjer poraza zapadne diplomatije.

“U Gruziji, Moldaviji i Ukrajini, SAD i Evropa teško mogu oblikovati događaje. Ovo su rasparčane države čije je teritorijalno jedinstvo obesmišljeno regionima koje podržava Rusija. Je li BiH suđeno da ide istim putem? Otvoreni rat malo je vjerovatan, ali prijetnje otcjepljenjem bosanskih Srba podmukle su”, ističe Barber.

On naglašava kako je glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a loš znak jer su se zapadne sile složile da u zamjenu za ruski i kineski pristanak i glasanje za produženje mandata isključe svako spominjanje OHR-a i Schmidta.

“To je ustupak za koji bi mogli platiti visoku cijenu. OHR je važan jer je zadužen za poštivanje Dejtona i zaštitu jedinstva Bosne od ekstremnih secesionista i nacionalista. Političkom autoritetu visokog predstavnika ne može da ne naškodi to što zapadne vlade više ne osjećaju potrebu da insistiraju na spominjanju OHR-a. To signalizira secesionistima da Zapad gubi interes za rigoroznu primjenu sporazuma iz 1995. godine”, ističe se u analizi.

Urednik londonskog lista osvrnuo se i na izvještaj Christiana Schmidta koji je visoki predstavnik podnio Vijeću sigurnosti UN-a.

“Schmidt je upozorio da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu. Umjesto nekada snažnog branjenja Dejtona, Zapad je ustupio mjesto nacionalizmu. Zapadne diplomate se čak poigravaju s izbornim reformama koje bi konsolidovale moć etnički zasnovanih političkih stranaka”, ističe Barber.

Na kraju analize, urednik Financial Timesa ističe kako Dejtonski mirovni sporazum ima dvije strane.

“Okončao je užasno nasilje i obećao mir. Međutim, pomogao je učvršćivanju lokalnih političkih elita koje dijele plijen moći po etničkim linijama. Saučesništvo Zapada u sumornoj politici etničkih podjela jednostavno će stvoriti nove probleme u budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u analizi.

Klix, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno