15.5 C
Mostar

TIHIM SKOKOM OBILJEŽENA 28 godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Na današnji dan prije 28 godina srušen je Stari most, simbol grada Mostara.

Mostarski skakači “Mostari” svakog 9. novembra u 10 sati i 16 minuta, u vrijeme kada je 9. novembra 1993. srušen Stari most, izvode tihi skok bez aplauza. U manifestaciji obilježavanja 28. godišnjice rušenja sudjelovalo je i nekoliko stotina osnovaca i srednjoškolaca.

Most je za vrijeme sukoba Bošnjaka i Hrvata bio jedina veza između istočne, lijeve obale Neretve pod kontrolom Armije Republike BiH i manjeg dijela grada na zapadnoj, desnoj obali koji je također bio pod njenim nadzorom.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.), most su djelomično oštetile Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA).

Za rušenje direktno se teretilo zapovjednika snaga Hrvatskog vijeća obrane Slobodana Praljka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu u predmetu “Prlić i ostali”.

Žalbeno vijeće Haaškog suda (ICTY) je tokom suđenja šestorci u Haagu – Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću – zaključilo da “nije dokazan element kaznenog djela” te je ukinulo osuđujući dio prvostepene presude za zločin “bezobzirnog razaranja gradova i sela”, koji se odnosio i na Stari most u Mostaru.

U presudi je zaključeno je i kako “nijedan razuman procjenitelj ne može doći do zaključka da je cilj HVO-a bilo teroriziranje civila prilikom rušenja mosta'” te da je Stari most “'bio vojni cilj, da se njegovim razaranjem ostavio siguran vojni dobitak i da se ne može smatrati da je to bezobzirno razaranje”.
Haaško tužiteljstvo na kraju nije formalno utvrdilo identitet onoga ko je ispalio projektil koji je rezultirao rušenjem Starog mosta.

Izvorni Stari most sagrađen je između 1557. i 1566. godine, po nalogu sultana Osmanskog Carstva Sulejmana Veličanstvenog, koji je građenje povjerio Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Kroz povijest je bio nazivan “Novi”, “Sultana Sulejmana”, “Veliki” i “Stari”.

Obnova Starog mosta, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2000.
Obnova je završena u julu 2004., a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004.

Stari most, sa starom gradskom jezgrom Mostara, uvršten je godinu kasnije na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao prvi takav spomenik iz BiH.
Od 15. avgusta 2015. Stari most postaje i domaćin natjecanja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu.

RSE, Foto: Arhiva
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno