12.7 C
Mostar

MASOVNI DOČEK za Erdogana u Sarajevu

Nekoliko stotina građana pozdravilo je predsjednika Turske Recepa Tayyip Erdogana (Redžep Tajip Erdoan), koji u petak (27. avgust) boravi u posjeti Sarajevu.

Erdogan je, bez prethodne najave u planu posjete, prošetao starim jezgrom Sarajeva u pratnji člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović i reusu-l-ulema Huseina Kavazovića.

Prošao je od mezarja, gdje je odao počast Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, do Baščaršijske džamije, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

“Baščaršijska džamija, gdje smo klanjali džumu neka bude hairli za Sarajlije i cijeli svijet. Ova džamija je izgrađena 1527. godine, pretrpjela je požare i ratove, ali ostala je stajati. Najviše razaranja je doživjela od 1992. do 1995. godine”, kazao je Erdogan.

Vrijednost projekta je iznosio više od milion maraka (oko pola miliona eura), a realizovana je u saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo.

Imam Havadža Durak, po kojem nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine džamija je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Za vrijeme rata od 1992.-1995. godine, bila je teže oštećena.

Nakon obilaska Izetbegovićevog mezara, Erdogan je klanjao džuma-namaz u Baščaršijskoj džamiji, u starom jezgru Sarajeva, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

U poslijepodnevnim satima u petak (27. avgust) susrešće se sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, potvrđeno je iz ove institucije. Ceremonija svečanog dočeka Erdogana uz vojne počasti planirana je ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Ovo je i prva posjeta turskog predsjednika BiH od 2019. godine, kada je učestvovao na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini kraj Sarajeva.

Zbog Erdoganovog dolaska, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prekinuće bojkot rada institucija BiH koji političari bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) primjenjuju od kraja jula, neučešćem u radu državnih institucija.

Razlog je nametanje izmjena u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Dodik: Susret s Erdoganom odbrana interesa RS-a

Odluku da prisustvuje sastanku Dodik je donio nakon konsultacije sa liderima političkih partija iz RS-a jer se, kako je naveo, ne smije dozvoliti da druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, sami prisustvuju tom susretu.

Susret je, kako kaže, “jasna odbrana Republike Srpske, a ne kršenje zaključaka Narodne skupštine”. Mada se ne zna o kojim će temama članovi Predsjedništva BiH razgovarati s Erdoganom, niti je to saopšteno, Dodik je, pak, dao naznake.

“Mi smo ranije imali razgovore sa Turskom o autoputu i nama je važno da definišemo tu vrstu priče. To nije Predsjedništvo, nije sjednica Predsjedništva i nije nikakvo odlučivanje. To je razgovor sa čovjekom koji predstavlja jednu moćnu zemlju, koji se ponudio svima ovdje da nešto grade”, rekao je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH su se polovinom marta susreli sa turskim predsjednikom u Ankari, kada je i potpisan Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Turska među tri najveća ulagača u Federaciji BiH

Unapređenje ekonomske saradnje i angažman na povećanju turskih investicija cilj je i Turske, što je tokom svoje majske posjete BiH na svim susretima iznio i ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu (Mevlut Čaušolu).

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, a koje je na sjednici u četvrtak (26. avgust) iznijela Vlada Federacije BiH (FBiH) prošle godine direktna strana ulaganja u BiH iznosila su 678,2 miliona KM (oko 340 miliona eura), od čega se na Federaciju BiH odnosi 390,2 miliona KM (195 miliona eura).

Turska, prema ovim podacima spada među prva tri ulagača u Federaciju sa više od 54 miliona maraka (27 miliona eura).

Drugi povod zbog kojeg Erdogan dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, je i svadba Jasmine Izetbegović, kćerke predsjednika Stranke Demokratske Akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a na kojoj je Erdogan jedan od uzvanika.

Svadba će biti održana u jednom sarajevskom hotelu, a detalji nisu poznati javnosti.

I Izetbegović je 2016. godine, u vrijeme dok je bio član Predsjedništva BiH prisustvovao svadbi Erdoganove kćerke Sumeyye (Sumeje) Erdogan.

Nakon Bosne I Hercegovine, predviđena je Erdoganova posjeta Crnoj Gori.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno