23.8 C
Mostar

NA SJEVERU KOSOVA Nastavljeno uklanjanje barikada

Na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, u subotu (2. oktobar) od osam časova ujutro počelo je uklanjanje barikada, koje je lokalno stanovništvo postavilo 20. septembra.

Kako javlja dopisnik RSE sa lica mesta, u toku je oslobađanje druge putne trake na Jarinju odakle se povlače kamioni. U osam ujutru na tom prelazu je oslobođena jedna traka kako bi jedinice KFOR-a mogle proći i preuzeti položaje na kojima su pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova.

I na Brnjaku je u subotu ujutro oslobođena jedna traka.

Paralelno s tim treba da počne i povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova prema dogovoru koji su Beograd i Priština postigli u Briselu nekoliko dana ranije.

Gradonačelnik Leposavića Ivan Todić je sa prelaza Jarinje poručio da se čeka povlačenje Specijalnih jedinica Kosova kako bi barikade bile u potpunosti uklonjene.

„KFOR je tražio da se oslobodi jedna traka, što je urađeno. Sada se čekaju pripadnici policije Kosova da se povuku. Onog trenutka kada se povuku, sve ovo će da bude sklonjeno“, rekao je Todić.

Prelaz Jarinje se nalazi na teritoriji opštine Leposavić, a Brnjak na teritoriji opštine Zubin Potok.

Todić je istakao da je važno što je sačuvan mir te izrazio nadu da će dogovor iz Brisela biti sproveden, odnono da će se do 16:00 časova povući specijalci.

KFOR: Počeli smo primenu sporazuma

Iz KFOR-a je saopšteno da je ova vojna misija NATO počela sprovođenje dogovora Kosova i Srbije i napominju da su njihovi pripadnici i prethodnih dana patrolirali duž glavnih saobraćajnih puteva, koji vode ka Jarinju i Brnjaku, a koji su bili blokirani.

„U naredne dve nedelje, KFOR će biti prisutan u tom području, u skladu sa pomenutim dogovorom i u skladu sa svojim mandatom – koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi smo obezbedili sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Akcija povlačenja kosovskih specijalaca i barikada, koje su postavljene zbog odluke kosovskih vlasti da srpske registarske tablice moraju biti zamenjene probnim, trebala bi biti završena najkasnije do 16 časova.

Srpska lista prisustvuje uklanjanju barikada

Uklanjanju barikada i pripadnika Specijalnih jednica Policije Kosova prisustvuju i zvaničnici Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Oni su sve vreme bili na barikadama sa lokalnim stanovništvom, za koje su tvrdili da se samoincijativno okupljao, iako je nekoliko građana ranije za RSE reklo da po nalogu lokalnih vlasti odlaze na smenu na granične prelaze.

Srpska lista je na čelu svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, ima svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu, a učestvuje i u radu Vlade Kosova.

Sve ovo se dešava na osnovu dogovora Kosova i Srbije o deesklaciji situacije na severu, koji je u Briselu postignut 30. septembra.

Kada su u pitanju same registarske tablice, postignuto je privremeno rešenje, prema kome će se nalepnicama prelepljivati državni simboli i Kosova i Srbije.

U međuvremenu će radna grupa, na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, raditi na pronalaženju konačnog rešenja oko registarskih tablica.

Ova radna grupa će prvi sastanak održati 21. oktobra u Briselu a konačno rešenje mora da pronađe u roku od šest meseci.

Kako je došlo do tenzija između Kosova i Srbije?

Kosovski Srbi su 20. septembra postavili barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, pa je prelaze bilo moguće prelaziti samo pešaka.

To je bila njihova reakcija na odluku Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica, odnosno svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama su morali da uzimaju probne tablice.

Ova mera se poklopila sa isticanjem važenja statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica.

Takođe, kosovske vlasti su, kada su uvedene recipročne mere, najavile i da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu.

Ove tablice, uglavnom KM (Kosovska Mitrovica), se koriste samo na severu Kosova i one su za Kosovo nelegalne. Prema novom dogovoru iz Brisela od 30. septembra, državni simboli na KM tablicama će takođe biti prelepljivani nalepnicama. To je za RSE rekao 1. oktobra šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik (Bislimi) Bisljimi, uz napomenu da će te tablice važiti samo šest meseci, dok se ne pronađe trajno rešenje.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno