14.9 C
Mostar

NJEMAČKI TAZ O ČOVIĆEVOM GLASANJU ZA PONIŠTAVANJE INZKOVOG ZAKONA: Nikada se nije distancirao od fašističko-ustaškog režima, i dalje poštuje hrvatske zločince

Licemjerje nacionalista pokazalo se 9. novembra, kada je od svih ljudi, nacionalista Dragan Čović otputovao na simpozij u Auschwitz koji je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu, navodi se u TAZ-ovom tekstu, a prenosi Oslobođenje.

Njemački list TAZ sinoć je objavio članak na svom portalu, koji potpisuje novinar Erich Rathfelder, inače njihov dopisnik za Balkan.

Rathfelder se u svom članku osvrnuo na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno na glasanje u Domu naroda PS BiH, gdje su srpski predstavnici, uz podršku delegata HDZ-a, u ponedjeljak pokušali oboriti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

On je istakao kako su srpski politički predstavnici u ponedjeljak vratili u Dom naroda, nakon što su u augustu napustili državne institucije.

TAZ-ov dopisnik je podsjetio na ranije najave Milorada Dodika, koji je više puta spominjao secesiju Republike Srpske, a Rafthfelder konstatuje da povratak srpskih predstavnika u Dom naroda ne znači nikakav mir.

Smatra da je riječ o privremenom povratku, odnosno pokušaju da se poništi Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, kojeg je ljetos nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

“U ponedjeljak, srpski zastupnici našli su većinu za to jer su zajedno s njima glasali i članovi hrvatskih nacionalista. Licemjerje nacionalista pokazalo se 9. novembra, kada je od svih ljudi, nacionalista Dragan Čović otputovao na simpozij u Auschwitz koji je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu. Također, i Dodik je posjetio Auschwitz”, navodi se u TAZ-ovom tekstu.

LICEMJERJE HRVATSKIH DESNIČARA

Kada je riječ o zajedničkim aktivnosti SNSD-a i HDZ-a, Rafthfelder ističe kako hrvatski i srpski ekstremisti već godinama pokušavaju stupiti u kontakt sa jevrejskim organizacijama koje predstavljaju “protivnike islama”.

“Čudno je da je Dragan Čović mogao položiti vijenac u Auschwitz iako se nikada nije suštinski distancirao od fašističko-ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. Uostalom, hrvatski ustaški režim povezan s Hitlerom pobio je stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma i deportovao ih u logore kao što je Auschwitz”, piše Rafthfelder.

U zaključku svog teksta, Rafthfelder kaže kako hrvatska desnica i dan danas teško priznaje zločine koje su počinile ustaše.

“Umjesto toga, ona nastavlja poštovati hrvatske zločince iz Drugog svjetskog rata. Bez Čovićeve saglasnosti, ne bi bilo moguće da se ulice u zapadnom dijelu Mostara nazovu imenima Jure Francetića ili Mile Budaka koji je zagovarao progon Jevreja, Roma i Srba”, naveo je Rafthfelder u tekstu za TAZ.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno