23.8 C
Mostar

POČELA ZAJEDNIČKA LJETNO-TAKTIČKA VJEŽBA vazdušnih snaga Srbije i Rusije

Pripadnici Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije započeli su u ponedeljak, 11. oktobra, zajedničku letno-taktičku vežbu „BARS 2021“ (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije), koja se ove nedelje realizuje u Srbiji.

“Vežba se realizuje sa ciljem uvežbavanja posada lovačke avijacije i helikopterskih jedinica za izvođenje borbenih zadataka u dnevnim i noćnim uslovima, kao i unapređenja obučenosti komandi vazduhoplovnih jedinica za izvršno komandovanje u operacijama”, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je saopšteno letačke aktivnosti sastojaće se iz zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora i zadataka traganja i spasavanja.

Vežba se izvodi na vojnim aerodromima u Batajnici i Lađevcima i na poligonu „Pasuljanske livade“, a izvode ih mešovite posade u vazduhoplovima Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Navodi se da će na vežbi učestvovati i helikopteri Mi-35.

Letno-taktička vežba „BARS 2021“ je šesta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koji se nalaze u naoružanju obe vojske, navelo je Ministarstvo odbrane.

Srbija sa Rusijom održava bliske veze uprkos zahtevima Evropske unije da kao zemlja kandidat za članstvo uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije.

Evropska unija uvela je Rusiji sankcije nakon što je ta država anektirala deo ukrajinske teritorije 2014. godine – poluostrvo Krim.

Srbija se nije pridružila tim sankcijama.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno