5.9 C
Mostar

POLITICO: EU nema odgovor na krizu u Bosni i Hercegovini

Online izdanje vanjskopolitičkog magazina Politico piše da Evropska unija nema konkretan odgovor na krizu u Bosni i Hercegovini. Ocjena je da je riječ o ograničenoj reakciji.

Napomenuto je da vlast Republike Srpske ima aktivnosti koje su, kako je navedeno, povezane sa secesionističkim nastojanjima. Ukazano je na incidente u ovom entitetu uoči obilježavanja njegovog neustavnog dana te da je samo obilježavanje bilo uznemirujuće.

Istaknuto je da je Evropska unija izrazila zabrinutost zbog ovih događaja, ali da u Uniji ne postoji jedinstvo po pitanju Bosne i Hercegovine, tj. odnosa prema članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku SNSD-a Milorada Dodika.

SEMIR BEHRAM: Promjena geotežištȃ

“Članice EU čak nisu ujedinjene naspram Dodikove politike, dok Mađarska toj politici daje podršku”, piše Politico.

Njegovi sagovornici smatraju da je EU djelovala tokom ranijih kriza, a onda bi se davanjem ustupaka političarima povukla. Profesor na Univerzitetu Grac Florian Bieber je podsjetio da EU zaobilazi institucije, odnosno da isključivo pregovara s čelnicima etničkih stranaka.

Prema Bieberovim riječima, političari dovoljno obećaju Uniji kako bi ona potom okrenula leđa.

“Dok EU trepne ili gleda negdje drugo sabotiraju ono što je dogovoreno”, dodaje.

MAGAZIN POLITICO: Ukrajina predstavlja “istočni grijeh” NATO saveza

To je u izjavi za Politico nazvao kontinuiranim fenomenom da su piromani ti koji rade kao vatrogasci. Smatra da je EU imala mnoštvo prilika da shvati šta se zaista dešava u Bosni i Hercegovini te je podsjetio da već 26 godina postoji isti politički sistem.

foto: screenshot
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno