14.9 C
Mostar

SEX I RAT ADISE BUSULADŽIĆ, roman koji će odjeknuti u regionu

Posle više od dve godine potrage za izdavačem, Sex i rat, roman Adise Busuladžić, američke analitičarke poreklom iz Hercegovine, objavljen je u Srbiji, u izdanju Liberlanda.  Roman će uskoro biti objavljen i na slovenačkom tržištu.

Nepretenciozno, a opet izrazito ubedljivo, Adisa Busuladžić nas, poput vrhunskog pripovedača (koji po ko zna koji put uvlači čitalačku publiku u svoj svet), uvodi u stvarnost kroz koju smo jednim delom svi prolazili, a onda isto tako neprimetno “baca” s kraja na kraj sveta.

Zakulisne igre u Vašingtonu, vreva Njujorka, melting pot kultura, naroda i običaja u kom se, ukoliko ste sami, možete u najboljem slučaju osećati nespremno i nesigurno, Adisa opisuje živo i uverljivo, pošavši iz svog rodnog Mostara i opkoljenog Sarajeva, preko američkih megapolisa, do bespuća Afganistana i Ukrajine.

Miljenko Jergović, verovatno najpoznatiji pisac srednje generacije sa ovih prostora napisao je da je potrebno pročitati “Sex i rat” zato što će nam “lakši postati vlastiti zarez između života pre i života posle rata”:

“…Zanimljivo mi je bilo, i uzbudljivo, prvi put čitati rukopis Adisine knjige, a onda ga, mjesecima ili već i koju godinu kasnije, čitati i drugi put; oba puta kao izvanredno zanimljiv eksperiment spajanja dva do tri međusobno vrlo udaljena života. Pritom, čudo da bude potpuno, dva do tri vlastita njezina života…”, napisao je Jergović u svojoj recenziji.

Poznata slovenačka novinarka Barbara Šurk, dopisnica više svetskih medija iz Ljubljane, u svom pogovoru navodi da “ova knjiga neće, sigurno je, biti lagodna za mnoge čitatelje na Balkanu, naročito one koji se i dalje hrane nacionalističkim bajkama”, ali zaključuje da ništa manje neće biti neprijatna ni “zapadnim “ratnim izvještačima” koji su sagradili svoju karijeru na našim ratovima tako što su pričali svoje priče onima koji bi danas da nam i dalje pričaju svoje priče i objašnjavaju nam sve”.

Roman “Sex i rat” od sledeće nedelje možete poručiti Liberlandovoj online knjižari.

izvor: kultura381
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno