14.9 C
Mostar

FRANKFURTER RUNDSCHAU: Novo proljeće ili ostanak Orbana, Janše, Vučića i Dodika!?

Četvorka na sličan način učvršćuje vlast, pomoću kontrolisanih medija, razvodnjene podjele vlasti i cvjetajućeg nepotizma, piše “Frankfurter Rundschau”.

Da li će jugoistočna Evropa ovog proljeća doživjeti političko otopljavanje, ili će autokratski vlastodršci zacementirati svoju vlast kada u aprilu tri nacional-populistička vladara, mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i slovenski premijer Janez Janša budu morali da se dokažu na izborima, piše danas dnevnik “Frankfurter Rundschau”.

Njemački list podsjeća da naredne jeseni izbori očekuju i “njihovog ideološkog prijatelja, lidera bosanskih Srba Milorada Dodika”.

Ta četvorka, piše dnevnik, na veoma sličan način učvršćuje svoju vlast, i to pomoću “kontrolisanih medija, razvodnjene podjele vlasti i cvjetajućog nepotizma”.

Dnevnik konstatuje i da “Dodik, Orban i Vučić, pored toga njeguju i bliske odnose sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, kojeg vrijedno ‘hofiraju'”.

„Njihovi se opozicioni kritičari ipak nadaju promjeni vlasti na predstojećim izborima, sa različitim izgledima”, piše list, prenosi Beta.

Orban dva puta kod Dodika

Dnevnik navodi da je u prvom redu Viktor Orban taj koji “održava prijateljske veze sa svim svojim autoritarnim susjedima”.

“Sa Janezom Janšom je u tijesnom dosluhu slično kao i sa svojim bliskim političkim prijateljem Vučićem”.

“U nastojanju da proširi politički uticaj Mađarske na Zapadnom Balkanu, Orban se od 2019. godine pojačano udvara i lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku. Krajem januara čak drugi put u dva mjeseca treba posjetiti Banju Luku”, piše Rundschau.

“Svemoćni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još uvijek šuti da li će se na parlamentarnim i predsjedničkim izborima 3. aprila kandidovati za reizbor, ili će tražiti povratak na mjesto premijera.

Prema većini anketa, njegova Srpska napredna stranka (SNS) uprkos brojnim skandalima, nema mnogo razloga da strahuje od poraza”, ocjenjuje dnevnik.

Upumpavanje mađarskog novca u RS

Dnevnik, međutim, objašnjava da srpska “rascjepkana opozicija nade polaže u istovremene beogradske izbore” i da je njen cilj promjena gradskih vlasti “što treba označiti početak kraja Vučićeve ere”.

Uz ocjenu da se Orbanovi ideološki prijatelji u Ljubljani, Beogradu i Banjoj Luci ne samo zbog simpatija, nego i zbog sopstvenih interesa nadaju njegovom ponovnom izboru, Rundschau piše da “Budimpešta ne samo politički, nego i ekonomski veoma tijesno sarađuje sa slično sazdanim partnerima”.

„Poslovni ljudi iz okruženja Fidesza snažno su investirali u medije u Sloveniji. Posredstvom mađarskoj manjini u inostranstvu namijenjenog Bethlen Gabor fonda, Budimpešta je u protekloj deceniji već upumpala trocifrene milionske iznose u Srbiju i Sloveniju. Iako u Bosni živi samo nekoliko stotina Mađara, i srpski entitet Republika Srpska treba da osjeti blagodeti tog fonda. Zauzvrat, Mađarska će biti uključena u izgradnju novih hidroelektrana u Bosni”, piše list.

SB, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno