23.8 C
Mostar

PRIMIRIVANJA I OMEKŠAVANJA?: Dodik u utorak na redovnoj sjednici Predsjedništva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prisustvovaće redovnoj sjednici ovog tijela koja je zakazana za utorak, 31. avgust.

Ovu informaciju je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio je Radovan Kovačević savjetnik za unutrašnju politiku u Dodikovom kabinetu.

“Predsjednik će prisustvovati sjednici, ali će glasati onako kako je najavio medijima prije posjete turskog predsjednika, i ispoštovaće odluke Narodne Skupštine RS (NSRS)”, kratko je kazao Kovačević.

Političari iz entiteta Republika Srpska ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Da će prekinuti bojkot, Dodik je najavio novinarima u Banjaluci 24. avgusta, kada je potvrdio i dolazak na sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Tayyip Erdogan), koji je u posjeti BiH boravio 27. avgusta.

“Moram ići kao izabrani predstavnik naroda. Ići ću i na redovne sjednice, ali samo kako bih mogao glasati protiv svih odluka”, izjavio je tada Dodik novinarima.

U međuvremenu je zbog Dodikovih izjava, datih nakon sastanka s Erdoganom, sazvan i sastanak lidera Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića, Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića.

Sastanku koji se održava se 30. avgusta u poslijepodvevnim satima prethodila je Dodikova izjava da “Dejtonski sporazum gotovo ne postoji” i da je “potreban novi dogovor koji može stabilzovati BiH”.

“Pozivam ljude iz Sarajeva da shvate ozbiljnost situacije i važno je da mi očuvamo ovdje mir koji je neprikosnoven. Kako će se stvari razvijati u BiH zavisi samo od BiH. Nemojte da nam iskustva kao iz Afganistana pokažu kako izgleda kada stranci napuste neku zemlju. Ja sam za to da se zadrži teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati zemlju u narednih nekoliko decenija. Zalažem se za dijalog uz asistenciju naših prijatelja”, rekao je tada Dodik.

Susretu s Erdoganom Dodik je prisustvovao uz saglasnost lidera opozicionih partija u RS.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno