5.9 C
Mostar

RATNI ZLOČINI POČINJENI U LJEŠEVU: Podignuta optužnica protiv ubica članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita

Tužilaštvo BiH podiglo je još jednu optužnicu za počinjene ratne zločine. Ovaj put optuženi su Ranko Draškić (65) iz Rogatice i Savo Manojlović (54) iz Višegrada.

“Optuženi se terete za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, odnosno za nezakonito odvođenje i ubistvo 20 civila, kao i pokušaj ubistva dva civila, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita.

Također, optuženi se terete i za progon više stotina osoba sa navedenog područja, kao i stanovništva mjesta Kadarići, koje je nasilno odvedeno u zatočenje u logore i objekte za zatvaranje u mjestima Podlugovi i Ilijaš.

Optuženi se terete da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 48 svjedoka, jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem više od 130 materijalnih dokaza.

Oni se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio”, saopćeno je iz Tužilaštva.

SB, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno