-1.1 C
Mostar

SAD UKRAJINI ŠALJU RAKETE dugog dometa ATACMS

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington ipak opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News, pozivajući se na tri američka dužnosnika i jednog zastupnika u Kongresu, prenosi Reuters.

Kijev traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sisteme (ATACMS) kako bi njima napadali i ometati opskrbne linije, zračne baze i mrežu željeznica na teritoriju koji je okupirala Rusija.

Zelenski je u četvrtak posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom. SAD je tom prigodom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara.

ZELENSKI: Ukrajina je razvila oružje dugog dometa

Međutim, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je na pres-konferenciji u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti “važne” sisteme za protuzračnu odbranu, ali “za sada” ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sistemi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve crte fronte.

ZELENSKI: Nizozemska će poslati Ukrajini čak 42 aviona F-16 i ovo je samo početak

Biden je uvjerio Zelenskog u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijarda dolara pomoći.

SAD POTVRDILE slanje aviona F-16 Ukrajini

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno