23.8 C
Mostar

VUČIĆ KRITIKOVAO EU: “Otvoreni Balkan” je historijska prilika za regiju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da, u okolnostima kad EU nema jasnu strategiju prema Zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja veliku priliku, nadu i obvezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost.

U autorskom tekstu za beogradski list “Politika” Vučić je, u povodu projekta regionalne saradnje koji obuhvata Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istaknuo kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijelu regiju, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ove sedmice u Skoplju “historijski” te da će “historijski biti i njihovi rezultati”, prenosi Hina.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u “Otvoreni Balkan” (Open Balkan).

INICIJATIVA VUĆIĆA, RAME I ZAEVA: ‘Mini-Šengen’ promijenio ime u ‘Open Balkan’

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta – o razumijevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, te Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

“Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutarnjim razlikama”, ocijenio je u Vučić, istaknuvši da u Brisel ne postoji “potpuno jasna strategija prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim europskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji.

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative “Otvoreni Balkan”, naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije”, te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

VLADA KOSOVA: ‘Mini-Šengen’ inicijativa bez vizije

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Nijemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugalj i čelik krenuli u gradnju EU-a”, istaknuo je Vučić.

On je istaknuo kako sudionici ove regionalne inicijative žele ući u Evropu, no da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova “nasušna potreba”.

Kompletan tekst pročitajte ovdje.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno