15.5 C
Mostar

AFERA “DIPLOMA”: Ponovo pretresi u četiri objekta koje koristi direktor OSA-e Osman Mehmedagić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo po naredbi Suda Bosne i Hercegovine pretresaju privatne objekte direktora Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH Osmana Mehmedagića.

Pretresi se vrše na četiri lokacije – u Mehmedagićevoj kući u Posavskoj ulici, u Mis Irbinoj, na Dobrinji te u Trnovu, potvrđeno je za Klix.ba.

Razlog pretresa je istraga koja se vodi protiv njega, a u vezi sa sticanjem diplome na Američkom univerzitetu u BiH, čiji je direktor Denis Prcić bio u pritvoru zbog sumnje da je Mehmedagiću omogućio nezakonito sticanje diplome.

S obzirom na to da je Osman Mehmedagić već bio zadržavan u pritvoru nakon posljednjeg pretresa, sredinom prošlog mjeseca, ne očekuje se da će biti uhapšen ovaj put. On je tada pušten na slobodu, ali su mu određene mjere zabrane sastajanja s Prcićem i ostalim osumnjičenima u ovoj istrazi.

Mehmedagić je već neko vrijeme pod istragom Tužilaštva BiH, a sumnjiči se za krivična djela zloupotreba položaja i pranje novca. Pretpostavlja se da je on priložio lažnu diplomu na osnovu koje je primao platu u OSA-i i prema tom osnovu vjeruje se da je protivpravno stekao imovinu korist veću od 100.000 KM.

Osim diplome, državnom tužilaštvu je bila sumnjiva i kupovina nekih objekata, odnosno način na koji je Mehmedagić kupio i obnovio porodičnu kuću s obzirom na to da je sve plaćeno kešom.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno