14.9 C
Mostar

SLAVEN RAGUŽ JEDINI GLASAO PROTIV: Imam protiv da se hrvatskom standardnom jeziku nameće ‘bosanski jezik’

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž jedini je na današnjoj Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona bio protiv amandamana kojima su u Ustavu tog kantona Srbi postali konstitutivan narod, a Bošnjaci dobili svoj bosanski jezik.

Raguž je za naš portal rekao da je njegovo protivljenje navedenim amandmanima načelne prirode jer smatra da se ne radi ni o kakvoj odluci kojom se osiguravaju nečija ljudska prava, nego o čistom političkom marketingu.”Evo, izmijenjen je Ustav, hoće li to spriječiti SDP, HDZ, SDA i druge u imenovanju svojih Srba kao predstavnika srpskog naroda? Prema tome ne radi se ni o kakvoj odluci kojom se osiguravaju nečija ljudska prava, nego o čistom političkom marketingu, koji će rezultirati nekom trgovinom”, rekao je Raguž.

Inicijativa krenula od SDA

Naglasio je kako prije svega mora podsjetiti da inicijativa prema Ustavnom sudu po pitanju konstitutivnosti Srba nije krenula od političkih predstavnika Srba, nego od SDA i to konkretno Edhema Bičakčića i Fadila Novalića, koji su, svaki u svoje vrijeme, uputili Apelacije na ovu temu.

IZMIJENJEN USTAV HNK: Srbi konstitutivni, Bošnjaci mogu jezik nazivati bosanski

“Kontinuitet je to politike ove stranke koja svoje začetke ima u Odluci Ustavnog suda U 5/98-III, po Apelaciji Alije Izetbegovića. Tobožnja konstitutivnost svih naroda na teritoriju cijele BiH. Ovu Odluku su nametnuli bošnjački i međunarodni članovi Ustavnog suda, koje je pak za donošenje iste direktno uvjetovao Wolfgang Petrich. Ona je temelj svih katastrofalnih i diskriminatornih nametanja Visokog predstavnika koji je Hrvate u BiH doveo u situaciju institucionalne i ustavno-pravne neravnopravnosti u odnosu na druga dva naroda. Prema tome, moja podrška ovoj inicijativi bila bi eklatantno gaženje mojih ideala. Kako će HDZ BiH i HDZ1990 opravdati narodu da ovim činom sljeduju politiku Alije Izetbegovića i Wolfganga Petricha, to je njihov problem“, kaže Raguž.

Govoreći o ovoj temi on još ističe da je konstitutivnost Srba u HNK, jednako kao i svih drugih naroda u BiH, osigurana i definisana na teritoriju cijele BiH kroz tijela centralne vlasti i kroz institucije BiH koje imaju jurisdikciju na teritoriju cijele države.

Bošnjaci dobili jezik

Na današnjoj Skupštini HNK je dogovorena definicija naziva jezika onako kako je to u Ustavu FBiH, pa su tako od sada službeni jezici i u ovom kantonu – hrvatski, srpski, bosanski.

Raguž naglašava da je SDA forsirala ove izmjene kako bi se u terminologiji Ustava “bošnjački jezik” zamijenio u “bosanski jezik”.

“Nemam ništa protiv da svatko svoj jezik naziva kako želi i uvijek ću poštovati taj naziv u svome diskursu, ali imam protiv da se hrvatskom standardnom jeziku nameće ‘bosanski jezik’ kao ime jezika kojim priča bošnjački narod u BiH”, ističe lider HRS-a.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno