14.9 C
Mostar

AGIUS I PLENKOVIĆ o dostupnosti haških arhiva

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Carmel Agius razgovarali su o inicijativi za osnivanje informacijskih centara koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ-ICTY) i MRMKS-a u regiji.

Priopćeno je to nakon susreta Plenkovića i Agiusa u Zagrebu 21. studenog, bez detalja o incijativi.

Agius je na početku njegove trodnevne radne posjete Hrvatskoj Plenkovću dao okvirni i generalni pregled otvorenih predmeta te predstojeće aktivnosti MRMKS, kao nasljednika ICTY, priopćeno je iz Plenkovićevog kabineta.

Predsjednik Vlade Hrvatske istakao je kako je procesuiranje ratnih zločina i puna suradnja s MKSJ-om važan kriterij državama jugoistoka Europe u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Agius će se u Hrvatskoj susresti s brojnim visokim predstavnicima vlasti i sudova, priopćeno je iz te institucije Ujedinjenih naroda.

Malteški sudac će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o trenutnim aktivnostima i prioritetima Mehanizma, važnosti regionalne suradnje po pitanju ratnih zločina, potencijalnom osnivanju Informacijskog ICTY, te o drugim pitanjima, stoji u priopćenju.

Dolazak Agiusa, originalno zakazan za travanj prošle godine, bit će prvi posjet čelnika MICT-a nekoj od država bivše Jugoslavije od početka pandemije covida-19. MRKMS je nasljednik Haaškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih.

Mehanizam je u lipnju osudio čelnike srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na 12 godina zatvora, a nakon pravomoćnosti te presude završit će svi procesi koje je ICTY započeo, a MRKMS nastavio. Stanišić i Simatović žalili su se na presudu u rujnu ove godine.

Agius je posljednji puta bio u Hrvatskoj u veljači 2017. godine, pred prestanak sa radom MKSJ, kojem je također bio na čelu.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno