23.8 C
Mostar

AMBASADA SAD-a U BIH: Svi će osjetiti posljedice podrivanja Dejtonskog sporazuma

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće podržati jednostrane aktivnosti koje su izvan ustavnog poretka Bosne i Hercegovine (BiH) i koje podrivaju funkcionalnost na državnom nivou.

Ovo se navodi u odgovoru Ambasade SAD-a u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) o tome koje mehanizme imaju SAD kada je riječ o uslovljavanju finansijske podrške, ukoliko dođe do kršenja Okvirnog mirovnog sporazuma.

“Prijetnje takvim aktivnostima već nanose štetu investicijskoj klimi, a ako se provedu, dalje će komplicirati već previše složen poslovni sektor čime će BiH još više udaljiti od četiri slobode u Evropskoj uniji koje su ključne za njen budući prosperitet”, ističe se u odgovoru za RSE.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt je 8. decembra, nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, kazao kako članice PIC-a “opredijeljene za sve neophodne mjere”, nakon što je u Banjaluci zakazana za petak, 10. decembar sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će se raspravljati o „prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Iza predloženih dokumenata stoje predsjednica RS, predsjednik Vlade RS, srpski član Predsjedništva BiH, i skupštinska većina na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika.

Moguće uslovljavanje finansijske podrške i sankcije najavile su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Ujedinjena Kraljevina, članice Evropske unije, te Organizacije islamske konferencije na čelu s Turskom.

Iz ambasade SAD-u BiH poručuju da ova država, kao članica Vijeća za provedbu mira, ističe Komunike Vijeća za provedbu mira od 8. decembra uključujući i poruku da “BiH rizikuje da se suoči sa ozbiljnim posljedicama po budžete vlada, pristup fondovima i projekte strane pomoći zbog destabilizirajućeg političkog djelovanja”.

“Posljedice djelovanja bilo koje strane usmjerenog na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma osjetiće svi u BiH. SAD će nastaviti konsultacije sa svojim članovima odbora u međunarodnim finansijskim institucijama koje podržavamo, kako bi osigurale da pomoć i finansiranje pružaju podršku razvoju i ne podrivaju Dejtonski mirovni sporazum”, ističe se u odgovoru za RSE.

Navodi se i kako su Sjedinjene Države posvećene teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te da su “ovdje da pruže podršku svim građanima BiH koji žele graditi budućnost neopterećenu korupcijom i podjelama”.

“Zbog političke pat pozicije i nepostojanja odgovarajućih standarda, BiH ne uspijeva iskoristiti veliki ekonomski potencijal regije Zapadnog Balkana. Umjesto što pokušavaju vratiti BiH u prošlost, dužnost političara je da učestvuju u napornom poslu upravljanja i da provode smislene reforme koje će svim građanima dati nadu”, dodaje se.

Upozorenju članica Vijeća PIC-a se pridružio i Međunarodni monetarni fond (MMF), čiji predstavnik je naglasio da bi “povlačenje bh. entiteta Republika Srpska iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH izazvalo velike ekonomske posljedice”.

Ustavom Bosne i Hercegovine definisane su nadležnosti države, ali i način na koji su entitetske nadležnosti prenesene na državni nivo.

Narodna skupština entiteta Republika Srpska najavljuje da će vratiti više od stotinu prenijetih nadležnosti, što je protivno Ustavu BiH.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno