14.9 C
Mostar

BLINKENOV SAVJETNIK otvorio mogućnost slanja novih trupa u BiH (!?)

Dok se Narodna skupština RS-a priprema za današnje glasanje o povlačenju nadležnosti iz državnih bh. institucija, američki zvaničnici planiraju diplomatsku ofanzivu, piše danas britanski Guardian, prenosi Klix.

Sjedinjene Američke Države su odlučne u tome da Bosnu i Hercegovinu vrate “s litice” usred secesionističkih prijetnji srpskih nacionalista i između ostalog spremaju i sankcije, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta.

Derek Chollet, viši savjetnik državnog sekretara Antonyja Blinkena, govorio je uoči posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj se očekuje glasanje o tome da li da započne proces istupanja entiteta RS iz bosanskohercegovačke vojske, pravosuđa i poreskog sistema.

Ovakvi koraci, na koje poziva lider SNSD-a Milorad Dodik, predstavljali bi značajan korak ka secesiji, navodi Guardian. Vjerovatno će doći do šestomjesečnog “čekanja” prije nego što odluke Narodne skupštine RS-a stupe na snagu, ali bi današnje glasanje u NSRS-u moglo započeti otkucavanje sata prema mogućem povratku sukoba.

Američki zvaničnik Derek Chollet, čija je formalna funkcija savjetnik State Departmenta, posjetio je Bosnu i Hercegovinu prošlog mjeseca u sklopu diplomatske ofanzive Bidenove administracije da se pozabavi dugotrajnim problemima i prijetnjama Milorada Dodika da će formirati entitetsku vojsku.

“Zaista smo pokušali da ubrzamo neke od naših diplomatskih napora da pokušamo da se vratimo ‘s litice'”, rekao je Chollet za Guardian.

Kaže kako je primjetno da se nakon skoro 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje govori o potencijalnom povratku u sukob ili velikoj krizi u BiH, a sve to duboko zabrinjava Sjedinjene Američke Države.

Tokom posljednjeg rata, Vojska RS-a provodila je sistematsko etničko čišćenje na prostoru BiH, četverogodišnju opsadu glavnog grada BiH, genocid u Srebrenici i mnogo drugih ratnih zločina, pri čemu je ubijeno skoro 100.000 ljudi.

Chollet je rekao da je predao Blinkenovo pismo bh. liderima, naglašavajući da je mir u Bosni i Hercegovini prioritet za američku administraciju.

“Ovo je pitanje s kojim se mnogi ljudi u ovoj administraciji od predsjednika Bidena pa naniže dugo povezuju i lično ga osjećaju jako”, rekao je.

Druga tema Blinkenovog pisma bila je prijetnja sankcijama političkim liderima koji prijete postdejtonskom miru. Dodik, glavna meta te prijetnje, izjavio je da ga nije briga za sankcije, ali Chollet vjeruje da one mogu imati utjecaja.

“Mislim da smo vidjeli neke dokaze da poluga koju imamo, koja uključuje sankcije, može biti efikasna u oblikovanju ponašanja”, rekao je.

Što se tiče mogućnosti jačanja međunarodnog vojnog prisustva u Bosni i Hercegovini, gdje je trenutno samo nekoliko stotina vojnika EUFOR-a, Chollet je rekao da ne želi govoriti unaprijed, ali je dodao da “SAD istražuje sve opcije”.

Diplomate koje su nedavno posjetile Banju Luku kazale su da postoji nelagodnost među biznismenima i investitorima zbog mogućih američkih sankcija Dodiku i drugima.

foto: screenshot
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno