28.9 C
Mostar

ANDREJ NIKOLAIDIS: Bulajić je bio naš Džon Ford: najveći reditelj jugoslovenskog vesterna

Veljko Bulajić, formalno, nikada nije snimio vestern. No šta su bili partizanski filmovi, ako ne naši vesterni? Šta je bio Bulajić, ako ne najveći reditelj jugoslovenskog vesterna? Bio je jugoslovenski Džon Ford.

Piše: Andrej NIKOLAIDIS CdM

U drugoj polovini osamdesetih – a to će se produžiti kroz čitave devedesete, pa sve do danas – kada je bilo popularno pljunuti na sve komunističko, osioni mladi reditelji, nadojeni nacionalizmom, oni koji Bulajiću nikada neće dospjeti do koljena, sprdali su se sa njegovim filmovima. Kao što su ismijavali i filmove Šibe Krvavca. “Valter brani Sarajevo” odjednom više nije bio dobar film. “Partizanska eskadrila”, koja je bila “Top Gun” prije “Top Guna”, najednom je postala predmet podsmijeha.

Dakako, pod teretom vremena nisu pali Veljkovi i Šibini fimovi, nego je u bezdan barbarstva palo jugoslovensko društvo.

Veljko je za “Neretvu” umalo dobio Oskar. Nakon ceremonije dodjele nagrada, Bulajiću je prišao Džon Ford i rekao mu: “Za mene je vaš film najbolji”. Ne postoji nagrada koja se može mjeriti sa tim: da ti veličinu potvrdi najveći.

Partizanski su filmovi, kažem, bili jugoslovenski vestern. Uz jednu bitnu razliku: vestern je imperijalni žanr, ispričan iz perspektive okupatora i u slavu osvajanja. Partizanski je, pak, film, ispričan iz antiimperijalne perspektive branitelja. Partizanski je film etički ispravni vestern. Veljko je bio najveći reditelj tog žanra. U koji, po meni, iako to formalno nije, treba uvrstiti i “Čovjek koga treba ubiti” – jer Bulajić je u priči o Lažnom Caru Šćepanu Malom vidio Fordov “Čovjek koji je ubio Liberti Valansa”.

Na kraju karijere, nakon svih onih epova u kojima su kauboji “osvajali Zapad” i borili se protiv “okrutnih” i “divljih” indijanskih plemena, nakon što je globalno popularnim učinio žanr koji je veličao okupaciju i istrebjenje, Džon Ford je snimio “Jesen Čejena”, film pun pesimizma prema “civilizaciji” koju je bijeli čovjek donio u Ameriku, film u kojem je stao na stranu branitelja svoje zemlje.

Veljko Bulajić nikada nije snimio vestern.

Džon Ford je na kraju snimio partizanski film.

NAGRADA ENGLESKOG PEN-a Andreju Nikolaidisu

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno