14.9 C
Mostar

BIDEN REKAO ZELENSKOM da će SAD odlučno odgovoriti ako Rusija napadne Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici “odlučno odgovoriti” ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Poziv je uslijedio nekoliko dana nakon što je Biden održao drugi razgovor u mjesec dana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom napetosti na rusko ukrajinskoj granici gdje je Rusija okupila oko 100.000 vojnika, prenosi Reuters.

“Predsjednik Biden jasno je dao do znanja da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu”, rekla je portparol Bijele kuće Jen Psaki u izjavi nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je s Bidenom razgovarao o zajedničkim akcijama na očuvanju mira u Evropi i sprečavanju daljnje eskalacije.

“Prvi međunarodni razgovor ove godine s Bidenom dokazuje posebnu prirodu naših odnosa”, napisao je Zelenski na Twitteru.

Objavio je da se razgovaralo o zajedničkim akcijama Ukrajine, Sjedinjenih Država “i partnera u očuvanju mira u Evropi, sprečavanju dalje eskalacije, reformama, deoligarhizaciji.

“Cijenimo nepokolebljivu podršku Ukrajini”, rekao je Zelenski.

Ovo je drugi poziv u tri sedmice dvojice predsjednika jer Bijela kuća želi riješiti pitanje vojne prijetnje, koja je uznemirila NATO, nakon što su vlasti u Kijevu izrazile zabrinutost da bi Rusija u narednim sedmicama mogla napasti Ukrajinu.

Rusija je okupila vojnike u blizini svoje granice s Ukrajinom dok traži sveobuhvatne sigurnosne garancije od SAD-a i NATO-a. Moskva želi da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama i ukine vojno raspoređivanje u srednjoj i istočnoj Evropi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je 31. decembra potvrdio da Rusija ostaje pri svojim zahtjevima za pismenim sigurnosnim garancijama.

“Ako konstruktivan odgovor ne dođe u razumnom roku i Zapad nastavi agresivnim kursom, Rusija će morati preduzeti sve neophodne mjere da održi stratešku ravnotežu i otkloni neprihvatljive prijetnje našoj sigurnosti”, rekao je Lavrov za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Bidenova administracija i NATO su u više navrata kazali da Alijansa ima politiku otvorenih vrata i da nijedna zemlja ne bi trebala imati pravo veta na težnje druge zemlje da se pridruži. Takođe je rekao da neće razgovarati o sigurnosnom aspektu Ukrajine bez konsultacija sa Kijevom.

Ukrajinska ambasadorica u SAD-u, Oksana Markarova, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ponovila je težnju Ukrajine da se pridruži NATO-u.

Markarova je takođe rekla da će Ukrajina dobiti više naoružanih patrolnih brodova Mark VI u prvoj polovini 2022. Ona je rekla da SAD i Ukrajina sarađuju na organizovanju isporuke tih plovila. O broju brodova koji će biti poslani se “još raspravlja”, rekla je ona.

U komentaru za RIA Novosti, Lavrov je ukazao na povećanje isporuke oružja Ukrajini i sve veći obim zajedničkih vojnih vježbi, navodeći da Kijev “prirodno doživljava ovu podršku kao carte blanche za upotrebu sile”.

U svojoj godišnjoj novogodišnjoj poruci, Zelenski je izrazio prkos zbog gomilanja ruskih snaga uz ukrajinsku granicu.

“Nijedna vojska s druge strane granice nas ne plaši jer nas štiti velika vojska s naše strane granice”, rekao je on. “Sretan sam što danas [ukrajinske oružane snage] imaju najveći budžet u historiji Ukrajine”.

Tokom razgovora 30. decembra Biden i Putin su postavili osnove za tri seta predstojećih razgovora koji imaju za cilj smirivanje krize na istoku Ukrajine.

Američki i ruski zvaničnici sastaće se 9. i 10. januara u Ženevi kako bi razgovarali o kontroli naoružanja i rastućim tenzijama u Ukrajini u okviru bilateralnog dijaloga o strateškoj stabilnosti. Nakon toga će uslijediti odvojeni sastanak Rusije i NATO-a u Briselu 12. januara.

Dan kasnije, u Beču će biti održan još jedan sastanak u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), u koji su uključeni SAD i njegovi evropski saveznici, Ukrajina i Rusija.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno