36.6 C
Mostar

BOŽO LJUBIĆ OTVORENO PRIJETI: “To ne može proći, jer to vodi u raspad Bosne i Hercegovine i moguće sukobe…”

Govoreći za Dnevnik RTV Herceg Bosne Ljubić je kazao kako zemlju napuštaju mladi i produktivni ljudi, zbog čega je, kako tvrdi, GV HNS BiH pokrenuo izradu Demografske strategije koja treba pomoći zaustavljanju tih negativnih trendova među Hrvatima.

-Kriza je toliko duboka da bi bez izmjena Izbornog zakona došla u pitanje i budućnost BiH, ocijenio je Božo Ljubić.

On je kazao da je Bosna i Hercegovina država tri entiteta, tri nacije, te da je to povijesna i ustavna činjenica koja čini temelj ove države.

-Svaka izmjena Izbornog zakona mora slijediti to temeljno načelo, a to znači da treba osigurati da budu zastupljeni po svojim legitimnim predstavnicima sva tri konstitutivna i ustavotvorna naroda, kazao je.

Ljubić tvrdi da je na sceni paradoks, da su “bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoki u kritikama separatističkih težnji Republike Srpske, dok istovremeno od Federacije pokušavaju napraviti repliku RS”.

-To ne može proći jer to vodi u raspad BiH i moguće sukobe. Tko god pokušava od ove zemlje napraviti zemlju dva entiteta, eliminirajući hrvatsku komponentu, ne čine dobro ovoj zemlji, kazao je Ljubić.

– U ovom momentu je to najvažnije učiniti u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata na način da svaki od tri naroda bude zastupljen po svojim legitimnim političkim predstavnicima, posebice u institucijama koje su za to predviđene a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda i ići za tim da se zadobije legitimitet Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda RS, kazao je Ljubić.

Alternativa tome je, dodao je, teritorijalna federacija gdje bi svaki od tri naroda imao većinu u jednoj od tri federalne jedinice.

Upitan postoji li američki prijedlog izmjena Izbornog zakona Ljubić je odgovorio kako takav prijedlog ne postoji. Komentirao je i izjave američkog izaslanika za izbornu reformu, kazavši kako je on iznosio kontradiktorne stavove.

-Palmer je jedan put podržavao izbor legitimnih predstavnika, a drugi put se založio za ukidanje etničkih predznaka u Predsjedništvu BiH i Domu naroda. Ne vidim kako bi to bilo moguće a da ne bi čitavu konstrukciju Daytona iz osnova promijenili, kazao je Ljubić.

Pogledajte video.

SB, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno