5.9 C
Mostar

ČOVIĆ I DODIK ‘dostigli visok stepen saglasnosti’

Nakon sastanka Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Istočnom Sarajevu, lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je “postignut visok stepen saglasnosti u vezi s izbornom reformom u BiH”.

“Treba privesti kraju i priču oko izborne reforme i mi ovdje imamo visok stepen saglasnosti o tome. Da osnova za bilo kakvo modeliranje političkog, izbornog sistema u BiH nije ništa novo što mi želimo uvesti, već želimo afirmisati nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava, naravno, na legitiman izbor”, rekao je Dodik, prenijela je Fena.

“To je nešto o čemu smo se mi već duže vrijeme usaglasili i ja ne razumijem zašto u Federaciji BiH već deset godina se ne prihvata bazičan odnos i sistem i mogu da razmišljam da se radi o narastajućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu koji produkuje da se drugi stave u nezadovoljavajući i nezahvalan položaj. U ovom slučaju, hrvatskog, i u nekim drugim odlukama srpskog naroda”, rekao je Dodik, prenijela je Fena.

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Dodik također je ustvrdio da razgovori “nimalo nisu bili u smjeru degradiranja Bošnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate”. Kazao je da je “besmisleno razmišljati u smjeru da će neko nekoga prevariti”, “što on”, kako je dodao, “ne želi ni za jedan narod”.

“Ukoliko se zaista ne riješi problem vezano za kompletan sektor izbora, a to znači Centralna izborna komisija BiH koja je izabrana potpuno netransparentno i nelegitimno, apsolutno se ulazi u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih kroz konflikt na svakom pitanju. Legitimno predstavljanje je pravo svakog naroda da izabere svoje političke predstavnike i apsolutno polazna i završna tačka bilo kakvog pitanja kroz izborni proces”, naglasio je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka kazao da mu je “bilo veoma bitno čuti Dodikov stav o izmjenama izbornog zakonodavstva” i da su “pregovori način za prevazilaženje trenutne krize u BiH, najizrazitije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma”.

“Naš zajednički stav je da jednostavno moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa – u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i u domovima naroda. I vjerujem da oko toga imamo zajednički stav kojeg smo iznijeli predstavnicima međunarodne zajednice”, rekao je Čović.

“Oko toga u kojoj mjeri idemo i razgovaramo, dominantno o izmjenama Izbornog zakona u Federaciji BiH i kako osigurati izbor dva člana Predsjedništva – hrvatskog i bošnjačkog tako da u domu naroda FBiH budu legitimno izabrani, a ne da neko u ime nas bira. Jer tamo je potpuno drugačiji sistem nego u RS”, dodao je lider HDZ-a.

Po njegovim riječima, učesnici su dogovorili intenzivnu komunikaciju, a o većini pitanja imaju zajednički stav.

Foto: FENA
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno