17.7 C
Mostar

ČUDIĆ SE PRISJETILA NEPRIJATNOG RAZGOVORA SA PALMEROM: Njegov plan za BiH je opasan, može dovesti do raspada države

Iznošenje ove vrste informacija s razlogom nije ustaljena praksa i nije vrsta senzacionalizma koji podržavam, ističe Ćudić.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH, oglasila se na svom Facebook profilu, gdje je komentarisala prethodne izjave i najave američkog specijalnog izaslanika za izbornu reformu u BiH, Matthewa Palmera.

Ćudić se na početku svog obraćanja prisjetila, kako kaže, neprijatnog susreta, koji je održan u Washingtonu tokom 2019. godine.

– Sa gospodinom Palmerom sam se susrela u Washingtonu u aprilu 2019. godine, uvečer, na prijemu nakon panela na kom sam bila govornica zajedno sa gradonačelnikom Prištine, Shpendom Ahmetijem, tada članom pregovaračkog tima Kosova. Naš razgovor je već nakon nekoliko minuta postao neprijatan kada sam ga direktno pitala da li je svjestan implikacija njegove podrške (potencijalno i autorstva) ideje razmjene teritorije između Kosova i Srbije, rekla je Ćudić.

Navela je da joj je tog dana službenik srbijanske ambasade u SAD-u kazao kako je dogovor oko razmjene teritorije postignut.

– U razgovoru sa gospodinom Palmerom nam se pridružila Vlora Citaku, u tom momentu ambasadorica Kosova u Washingtonu. Svjedočeći eskalaciji neslaganja sa Palmerom, u njegovu odbranu – nervozno me je pitala zašto se miješam u dogovor koji trebaju postići Kosovo i Srbija? Odgovorila sam joj da su katastrofalne implikacije takvog dogovora po Bosnu i Hercegovinu neupitne, ali i za čitav Balkan, kazala je ona.

.

Ćudić smatra kako su aktuelni planovi Matthewa Palmera opasni za budućnost Bosne i Hercegovine.

– Danas nemam sumnje da je plan gospodina Palmera za Bosnu i Hercegovinu jednako opasan i destruktivan. Ne želim špekulisati o njegovim motivima. Plan je opasan i pogrešan i za cilj može imati kratkoročno – zatvaranje OHR-a, nastavak “strukturalnog dijaloga” sa Dodikom i pristajanje na oduzimanje nadležnosti državi BiH, donošenje odluka o Bosni i Hercegovini u Zagrebu i Beogradu – i u konačnici raspad Bosne i Hercegovine. Prije nego se sastane sa bilo kim u Bosni i Hercegovini – gospodin Palmer bi se morao oglasiti o njegovom dopisu koji je procurio a koji tretira ciljeve njegove prethodne ali i naredne posjete BiH iz kog se jasno vidi da ne planira vršiti bilo kakav pritisak na najdestruktivnije snage – dapače, oni su njegovi primarni sagovornici, ističe Ćudić.

Ona poručuje kako bi se američka administracija trebala ograditi od Palmerovih postupaka, čiji je angažman, prema mišljenju Ćudić, duboko kompromitovan.

U svom zaključku Ćudić je istakla kako situacija u BiH zahtijeva urgentnu reakciju.

– Sutra je u Kongresu posebno saslušanje o američkom angažmanu na Balkanu. Sutra je prilika da se problematizira američka pozicija o: Sankcijama za Dodika, odnosu sa OHR-om, Izbornom zakonu i opredjeljenosti SAD-a za teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Iznošenje ove vrste informacija s razlogom nije ustaljena praksa i nije vrsta senzacionalizma koji podržavam. Ali, ozbiljnost situacije sa kojom se suočava Bosna i Hercegovina, mislim da zahtijeva urgentno angažovanje i reakcije. Pozivam kolege kojima je stabilnost i perspektiva regiona cilj – da se u svrhu ovog cilja oglase, angažuju i upute američkoj administraciji protest protiv ovakvog donošenja odluka vezanih za BiH i Balkan, zaključila je Ćudić.

Oslobođenje, Foto: facebook
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno