28.9 C
Mostar

DISCIPLINSKA KOMISIJA: Gordana Tadić nepravosnažno razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a utvrdila je da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je smijenjena s ove funkcije. Ipak, Tadić ima pravo žalbe, a do završetka procesa nastavit će voditi Tužilaštvo BiH.

Tuženoj se za navedene disciplinske prekršaje izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

U aprilu ove godine, podsjećamo, Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV BiH podnio je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH i to: tačke 8, odnosno “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, te tačke 17, odnosno “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”.

Protiv nje je podnesena i tužba iz tačke 22, odnosno “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Prva tačka disciplinske tužbe protiv tužene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić odnosi se na svjesno zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Druga tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primijenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

U pogledu treće tačke navodi se odnose na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno