14.9 C
Mostar

DODIK DOŠAO NA SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA BIH prvi put nakon najavljene blokade iz RS-a

Ovo je prva sjednica Predsjedništva u Sarajevu na kojoj Dodik fizički prisustvuje, otkako su stranke iz Republike Srpske prije oko mjesec dana najavile blokadu institucija BiH.

Tada je rečeno da predstavnici stranaka iz RS-a neće učestvovati u radu državnih institucija. No, Dodik je nedavno prisustvovao sastanku Predsjedništva BiH sa turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sarajevu.

Osim toga, najavio je i da će prisustvovati redovnim sjednicama Presjedništva kako bi, kako je rekao, blokirao “štetne odluke po RS”. Također je rekao da će blokirati sve odluke Predsjedništva, odnosno da će ih “slati na Narodnu skupštinu RS-a”. Kako je ranije objasnio, nakon što on dva puta glasa protiv neke odluke ona ide na odlučivanje u NSRS.

Dodik je sinoć najavio da će doći na današnju sjednicu.

PRIMIRIVANJA I OMEKŠAVANJA?: Dodik u utorak na redovnoj sjednici Predsjedništva

“Ja ću ići na sastanak u Predsjedništvo BiH, vi ni ne znate kakvo je to meni lično lomljenje. Idem samo da branim interese Republike Srpske i da glasam protiv. Jedino ne mogu glasati protiv zapisnika i dnevnog reda, ali i to ću glasati protiv”, rekao je sinoć Dodik.

Između ostalog, na današnjoj sjednici trebalo bi se raspravljati da li će se otvoriti ured Ruske ambasade u Banjoj Luci. Na dnevnom redu je i informacija o namjeri Azerbejdžana da otvori ambasadu u BiH.

Jedna od tačaka je i prijedlog odluke o prihatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti obrambene industrije.

Dodik je za danas u 13 sati zakazao press konferenciju u Istočnom Sarajevu na kojoj će, kako se može pretpostaviti, braniti svoju odluku da prisustvuje sjednici Predsjedništva uprkos ranijem stavu da će predstavnici RS-a bokotovati rad u državnim institucijama.

Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca stupio je na snagu 28. jula. Predstavnici RS-a najavili su blokadu rada državnih institucija u pobuni protiv ovog Zakona koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

Klix, Foto: FENA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno