5.9 C
Mostar

DODIK NAJAVIO usvajanje zakona o VSTV-u RS-a do kraja godine, Schmidtove poruke nazvao fašističkim

Lider SNSD-a Milorad Dodik je danas bio u posjeti Bosanskom Brodu, a najavio je da će do kraja godine Narodna skupština Republike Srpske usvojiti zakon o uspostavljanju visokog sudskog i tužilačkog vijeća Republike Srpske.

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je vanustavno tijelo, jer u Ustavu ne postoji nadležnost BiH za pravosuđe”, rekao je Dodik dodavši da je ta institucija stvorena navodno na bazi pritisaka i antidejtonskog ponašanja visokog predstavnika.Narona skupština Republike Srpske je početkom ovog mjeseca održala dugo najavljivanu posebnu sjednicu na kojoj su doneseni zaključci o povlačenju državnih nadležnosti iz oblasti pravosuđa, sigurnosti i odbrane i poreza. Time je Dodik povukao direktan potez u urušavanju države Bosne i Hercegovine, a što je najavljivao još otkako je Valentin Inzko donio izmjene Krivičnog zakona BiH čime je zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici.

Optužbe na račun njemačke politike i Christiana Schmidta

Dodik je ponovio svoj stav o visokom predstavniku, kao i to da je Republika Srpska za poštivanje ustavnog poretka.

“VSTV su okupirali muslimani koji žele putem Suda i Tužilaštva BiH modelirati politički sistem što je nedopustivo”, ponovio je Dodik.

Ponovo je govorio i o sankcijama kazavši da su prijetnje nerazumne i da ono što Njemačka najavljuje, a to je ekonomska izolacija RS-a, “nema veze sa realnošću”

“Mogu da rade šta hoće, a mi ćemo ići svojim putem saradnje sa prijateljima”, rekao je Dodik.

Dodik je komentarisao izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta da je sve koji krše Dejtonski sporazum moguće usloviti finansijski.

“Čuli ste ovog Schimidta koji nije visoki predstavnik, zamislite kaže, oni mogu da spriječe transfere preko računa, pa to je nevjerovatno to je fašizam. To nigdje nema na svijetu da se na taj način pokušava prijetiti”, ironično, ali zaključak je Milorada Dodika.

Klix, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno