36.6 C
Mostar

ELVIS EKO REDŽIĆ ZA PROGLAS: Bosna i Hercegovina je pobijedila prvu rundu!

Politička atmosfera u Bosni i Hercegovini je napetija više nego ikada od završetka ratnih dešavanja devedesetih godina. Manji bh. entitet sve izraženije teži disoluciji, dok su zahtjevi međunarodne zajednice pomalo besmisleno okrenuti reformama izbornog zakonodavstva. Komentar trenutnog stanja vezanog za izborni zakon za Proglas je komentarisao politički aktivista Elvis Eko Redžić.

Bosna i Hercegovina je prema Redžićevim tvrdnjama pobijedila prvu rundu pregovora. Nezamislivo je bilo da će se ovako stvari odvijati po državu, te dvojac Čović – Dodik i njihove tutore iz Hrvatske i Srbije, kao i sponzore iz Mađarske i Rusije.

“Iznenađenje je to što su Evropski izaslanik Sattler i američki predstavnik Palmer radili u interesu gore navedenih i u pregovorima forsirali etno nacionalističke ustavne reforme po modelu SSSR. Toliko su forsirali pregovore protiv države da su digli skoro sve građane u odbranu državotvornosti i integriteta”, jasan  je Redžić.

Građani su jasno poručili, dodaje Redžić, da ne žele podjeljenu zemlju po etnicitetima tri naroda, potrebna je zemlja svih građana po mjeri svakog pojedinca, kao što možemo vidjeti po svim evropskim i svjetskim zemljama. Evropske vrijednosti se moraju primjenjivati i u našoj zemlji jer mi ne želimo biti ni ruska ni arapska federacija, nego evropska zajednica što i jesmo, po svemu osim po slovu zakona Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

“Zato pozivam sve pregovarače koji dolaze da pregovaraju u Bosnu i Hercegovinu, a u ime svojih država da dolaze sa evropskim vrijednostima kao početnom tačkom pregovora i tačkom o kojoj nema kompromisa”, apelira Redžić.

INTERVIEW, ELVIS EKO REDŽIĆ: Ko hoće Palestinu u Evropi?

U toku pregovora vidjeli smo kako dvojac Čović – Dodik kao predvodnici etnonacionalnog uređena i Bakir kao tihi pomagač dvojca u etnopolitičkom smislu žele isto, a to je da budu vječni pobjednici izbora i vječita vlast u Bosni i Hercegovini, stajališta je Redžić, koji apostrofira da su Čović i Bakir potpisali izbore u Mostaru uz podršku Sattlera, Palmera i Fielda uz uslov strancima da će im obezbijediti isti aranžman na nivou BiH. 

“To je poguban aranžman, prvenstveno za građane Mostara, a ako se usvoje izborne promjene po dogovoru iz Mostara, onda će biti pogubno za sve građane BiH. Zato pozivam evropsku i američku administraciju da postavi u stranu Sattlera i Palmera po uzoru na predstavnika Velike britanije koji je zamjenio Ambasadora Fielda. Drago mi je što je ambasador Velike Britanije shvatio svoju grešku i uopšte ga ne smatram neprijateljem ove zemlje ali u njegove kolege sumnjam uveliko, iz razloga što ne može biti slučajno da je Sattlerova žena Hrvatica a Palmerova žena Srpkinja – što me dovodi do misli kako je ovaj projekat previše ozbiljan da bi bio djelo Čovića i Dodika, kao i Hrvatske i Srbije; jer oni nemaju kapacitet za ovu igru, ali zato duboko vjerujem kako su Putin i Ruske obavještajne službe idejni projektori ovih pregovora i preko Orbana koji ima zadatak da financira Dodika u naumu otcjepljenja iz istih razloga jer žele destabilizirati Evropu. Usputno mađarski INA MOL drži dobar dio Hrvatskih političara zbog afere u prodaji ovog giganta, dok Putin želi razvući svjetsku pamet i NATO snage odmaknuti od fokusa na Ukrajinu”, koncizan je Redžić.

Politički aktivista, koji je i bivši kandidat za gradonačelnika Mostara, siguran je bi se situacija u Bosni i Hercegovini na pozitivno promijenila kada bi njegove riječi došle do Američkih i Evropskih institucija. 

“Mislim da bi trebali smijeniti ovaj dvojac iz pregovora jer direktno rade za Rusiju”, kaže Redžić, te nastavlja u sličnom tonu: “Mislim kako MMF sve naredne pakete pomoći mora slati na državne institucije te tako jačati državu, jer pomaganjem entiteta, MMF ustvari pomaže Dodikov separatizam i financira mogući rat u Bosni i Hercegovini; koji se po meni u slučaju izbijanja, neće moći kontrolisati”.

Redžić napominje da je Evropska komisija odbila zahtjev Hrvatske o konstitutivnosti naroda: vidjeli su da je BiH nazadovala pod upravom “tri konstitutivna naroda”. Po usvojenom zaključku Evropske komisije, svi budući pregovori se moraju zasnivati ma građanskom principu, te se moraju uključiti u pregovore, osim etnonacionalističkih, i građanske stranke – kao i građani koji su dobili presude Evropskog suda za ljudska prava. Jer, te presude su razlog promjena izbornog zakona; ako se te stvari riješe bez ozbiljnog koncenzusa, ova država ide u raspad i za kataklizmu će biti odgovorni izaslanici Amerike i Evrope.

“Mislim da bi svi ti predstavnici trebali snažno stati iza visokog predstavnika koji ima najveće ovlasti u ovoj zemlji i njemu dati podršku i kredibilitet u borbi za kakvu takvu ravnopravnost svih građana ove zemlje na svakom njenom dijelu”, poentira Redžić u razgovoru za Proglas.

foto: arhiva
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno