17.7 C
Mostar

UMRO RATNI ZLOČINAC: Mladen Naletilić Tuta

Haaški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine, piše Fokus.

Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području Hrvatske i BiH, osuđen zbog zločina nad Bošnjacima pred Haaškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 75. godini od posljedica srčanog udara, potvrđeno je Hini iz neslužbenog izvora.

Kako je za Hinu potvrdio njegov bivši suborac, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.

„Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio“, rekao je oko 21,00 sat izvor iz vojnih struktura. I na stranci Wikipedije u petak navečer je 17. decembra 2021. ispisan kao datum njegove smrti.

Mladen Naletilić Tuta rođen je 1. decembra 1946. u Širokom Brijegu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne s kojom je isprva ratovao na području Hrvatske, a zatim i u BiH.

U Haagu osuđen na 20 godina zatvora

Haaški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Izdržao je dvije trećine kazne, a po izlasku u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog poticanja na ubistvo Damira Brekala 1995. godine.

Prošle je godine pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno