36.6 C
Mostar

DODIK O ZAHTJEVU ZA FORMIRANJE PREDMETA PROTIV NJEGA: Sudije i tužioci su neustavni

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na inicijativu tužioca Džermina Pašića zatražilo formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i prijetnji najvišim institucijama, na šta je on ponovio stav da sudije i tužioci djeluju u neustavnim institucijama.

On je dodao i da se sudije i tužioci nikada nisu bunili do sada kada se radi po nalogu SDA.Njegov savjetnik Milan Tegeltija rekao je da Dodik ima imunitet od krivičnog gonjenja zbog toga što u Predsjedništvu BiH predstavlja srpski narod te navodi da bi se ugrožavanje njegove sigurnosti smatralo napadom na izbornu volju građana.

Dodik se komentarišući ovo osvrnuo i na izjave sudije Suda BiH Branka Perića koji je kazao da su Sud i Tužilaštvo dio pravosudnog poretka i Ustava te da političari ne smiju biti iznat zakona.

“Perićeva poruka je komična, pa on godinama radi u instituciji izvan Ustava BiH i to mu ne smeta. Ako na ovaj način logiciraju tužioci i sudije u BiH, onda njoj niko drugi ne treba da bi atrofirala”, rekao je Dodik postavivši pitanje “U kom članu Ustava su institucije u kojima rade tužioci i sudije BiH?”.

Inače, tužilac Pašić je jučer poslao zahtjev glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić za hitnim formiranjem predmeta protiv Dodika, a osim njega to su učinili i Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.

Za ovo su se odlučili zbog Dodikovih posljednjih izjava i najava koje ugrožavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te zbog prijetnji visokim institucijama u BiH poput Visokog sudskog tužilačkog vijeća.

Iako Dodik tvrdi da ima podršku u svojim planovima poput onog da će 70 posto Srba iz Oružanih snaga BiH preći u sličnu organizaciju koja bude formirana u RS, čini se da ipak nema mnogo istomišljenika u državnim institucijama čije ukidanje je najavio. Osim razilaženja mišljenja sa sudijom Brankom Perićem, iz OSA-e su, kako je i sam potvrdio, također odbili da saslušaju njegov plan.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno