15.5 C
Mostar

SAD NUDI NOVČANU NADOKNADU rodbini žrtava napada drona u Kabulu

Vlada Sjedinjenih Država ponudila je novčanu nadoknadu rodbini deset ljudi koje je američka vojska greškom ubila u napadu dronom na afganistansku prijestolnicu Kabul 29. augusta.

U napadu je poginuo humanitarni radnik i devet članova njegove porodice, uključujući sedmoro djece.

Pentagon je rekao da radi i na tome da pomogne preživjelim članovima te porodice da se presele u SAD.

Napad se dogodio nekoliko dana prije povlačenja američke vojske iz Afganistana.

Do njega je došlo usred evakuacije nakon iznenadnog povratka talibana na vlast i samo nekoliko dana nakon razornog napada militanata tzv. Islamske države u Korasanu (IS-K), lokalnog ogranka grupe “Islamske države” (IS) u blizini aerodroma u Kabulu.

Američka obavještajna služba pratila je 29. augusta automobil jedne osobe, vjerujući da je povezana s militantima IS-K, kazao je prošlog mjeseca šef Centralne komande SAD-a Kenneth McKenzie.

Istraga je otkrila da je automobil te osobe viđen u kompleksu povezanom s IS-K, a njeno kretanje bilo je usklađeno s drugim obavještajnim podacima o planovima terorističke grupe za napad na aerodrom u Kabulu.

U jednom trenutku, dron za nadzor je vidio osobu kako u prtljažnik automobila ubacuju eksploziv, ali se ispostavilo da su to spremnici vode.

General McKenzie opisao je napad kao “strašnu grešku” i dodao da talibani nisu bili uključeni u obavještajne podatke koji su doveli do napada.

Napad se dogodio kada je humanitarni radnik – zvan Zamairi Ahmadi – pristupio prilazu svoje kuće, tri km od aerodroma.

Eksplozija je izazvala sekundarnu eksploziju za koju su američki zvaničnici u početku rekli da je dokaz da je u automobilu bio eksploziv. Međutim, istraga je pokazala da je eksploziju najvjerovatnije uzrokovo spremnik propana koji se nalazio na kućnom prilazu.

Jedan od ubijenih, Ahmad Naser, bio je prevodilac američkih snaga. Druge žrtve su ranije radile za međunarodne organizacije i imale vize koje bi im omogućile ulazak u SAD.

RSE, Foto: AFP
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno