14.9 C
Mostar

DODIK SE U LJUBLJANI SASTAO s premijerom Slovenije Janezom Janšom

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH sastao se večeras u Ljubljani s premijerom Slovenije Janezom Janšom, a u sklopu posjete organizovana je i radna večera.

Posjeta koja se također može okarakterisati kao privatna, dolazi u trenutku političke krize u Bosni i Hercegovini, a Dodik će upravo s premijerom Slovenije razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

 

“Dodik je upoznao slovenačkog premijera o opredijeljenosti Republike Srpske za očuvanje Dejtonskog sporazuma i vraćanja nadležnosti koje su u skladu sa ovim sporazumom i Ustavom BiH”, saopćeno je.

Sastanak Milorada Dodika i Janeza Janše samo je nastavak aktivnosti i sastanaka koje je član Predsjedništva BiH organizovao s evropskim i regionalnim desničarima.

Pored sastanka s Janšom, lider SNSD-a u subotu je u Banjoj Luci dočekao premijera Mađarske Viktora Orbana s kojim je također u sklopu radnog ručka u restoranu u Laktašima razgovarao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Janez Janša, kao i premijer Mađarske Viktor Orban, unutar Evropske unije predstavlja desničarski politički blok koji se promovisao kao protuteža Briselu i zapadnom dijelu Evropske unije. Pored slovenačkog i mađarskog premijera, isti evropski desničarski kružok čine i poljski premijer Mateusz Morawiecki kao i odlazeći premijer Češke Republike Andrej Babiš.

Milorad Dodik bi sutra u Sarajevu trebao razgovarati sa Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan. On je danas stigao u BiH, a do srijede će obaviti brojne sastanke sa bh. zvaničnicima.

Foto: SRNA
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno