17.7 C
Mostar

DRŽAVNI SEKRETAR SAD-A ANTONY BLINKEN: Uvjereni smo da Iran stoji iza napada na tanker kod obala Omana

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države prilično uvjerene kako iza napada na tanker kod obala Omana stoji Iran.

U izjavi koja je objavljena danas, Blinken je istakao kako saveznici oštro osuđuju napade na brod koji je prolazio međunarodnim vodama.”Nakon pregleda dostupnih informacija, uvjereni smo da je Iran izveo ovaj napad koristeći eksplozivne bespilotne letjelice koje predstavljaju oružje koje se sve više koristi u cijeloj regiji”, rekao je Blinken.

Poručio je kako nema opravdanja za ovakav napad.

“Nema opravdanja za napad koji slijedi obrasce ratobornog ponašanja. Ove radnje ugrožavaju slobodu plovidbe ključnim morskim putem, međunarodno trgovinu te živote onih koji su na brodovima”, rekao je američki državni sekretar.

Nakon napada oglasili su se i iz Velike Britanije te su istakli kako postoji velika vjerovatnoća da iza napada stoje iranske službe.

“Vjerujemo da je ovaj napad bio organizovan, ciljan i da predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava. Procjene Velike Britanije ukazuju na to da postoji velika vjerovatnoća da je Iran izveo napad na brod koristeći jednu ili više bespilotnih letjelica”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Povodom napada oglasio se i šef izraelske diplomatije Yair Lapid koji je pozdravio stavove SAD-a i Velike Britanije.

“Zadovoljan sam što su SAD i Velika Britanija osudili ovaj teroristički čin. Prijetnja koju predstavlja teroristički režim u Iranu samo će se povećavati dolaskom Ebrahima Raisija na mjesto predsjednika. Izrael će nastaviti razgovarati sa saveznicima kako bi zajedno formulirali neophodne korake koji su potrebni u borbi protiv iranskog terora”, rekao je Lapid.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno