23.8 C
Mostar

PREUZEO DUŽNOST: Schmidt se u prvom zvaničnom obraćanju zahvalio Inzku na zakonskoj zabrani negiranja genocida

Novi visoki predstavnik Christian Schmidt se nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti zahvalio svom prethodniku Valentinu Inzku i na tome što je zakonski zabranio negiranje genocida.

U prvom zvaničnom obraćanju javnosti građanima u Bosni i Hercegovini zahvalio se što ima priliku da “služi” narodima Bosne i Hercegovine te je poručio da dolazi kao “prijatelj” naroda Bosne i Hercegovine. Istakao je da je neophodno razgovarati ne samo s domaćim zvaničnicima, već i sa samim građanima.

“Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi izdržavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost”, poručio je.

Ocijenio je da je pozicija visokog predstavnika “jedna izuzetna pozicija”. Podsjetio je da ova pozicija postoji upravo kako bi postojao mir. Smatra da se ova funkcija treba obnašati, kako je rekao, s dubokim poštovanjem.

“Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir”, naglasio je Schmidt.

Zahvalio je Inzku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu se i za posljednju odluku – zakonsku zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici.

Smatra da Bosna i Hercegovina mora biti u fokusu međunarodne zajednice. Kao cilj je istakao jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

“Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Evropskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak”, naglasio je novi visoki predstavnik.

RUSIJA PRIJETI BOSNI I HERCEGOVINI: Svi koji namjeravaju sarađivati sa Schmidtom čine to na vlastiti rizik

 

Prema njegovim riječima, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primjer za to je naveo svoju zemlju, a to je Njemačka. Podsjetio je da je ova država bila podijeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila “bez pucnja”.

“Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država”, dodaje.

Zahvalio im se na tome, kao i za to što imaju isti cilj u Bosni i Hercegovini. Uvjerava da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

“Nećemo se baviti samo branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomjeranju granica, već i prevazilaženjem granica”, zaključio je i pozvao na zajednički rad za bolji život.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno