36.6 C
Mostar

EPISKOP GAVRILO: Crkva Srbije zavarava ljude lažima, nema perspektivu u Crnoj Gori

Crkvena situacija u Crnoj Gori ima direktnu projekciju na Ukrajinu. I tu, i tamo su vlasti stvorile raskolničke organizacije: u Ukrajini Pravoslavnu crkvu Ukrajine, u Crnoj Gori Crnogorsku pravoslavnu crkvu – tvrdi ruski sajt „Союз православных журналистов”, nezvanično glasilo Moskovske patrijaršije.

Piše: Vladimir Jovanović│Antena M

U stvarnosti, obje jerarhije su ranih 1990-ih uspostavljene nasuprot represiji ondašnjih vlasti Ukrajine i Crne Gore. Kanonska Pravoslavna crkva Ukrajine je ustrojena s blagoslovom Vaseljenskoga Patrijarha na zajedničkome arhijerejskome saboru u Kijevu krajem 2018. ujedinila u mogućoj mjeri tri frakcije ukrajinskoga pravoslavlja.

„Союз православных журналистов” u analizi navodi primjere javno iskazanih simpatija nekih arhijereja Pravoslavne crkve Ukrajine za pravoslavne Crnogorce, a povodom nasilnoga ustoličavanja eparhijskoga mitropolita crnogorsko-primorskoga Crkve Srbije (SPC) na Cetinju.

Na primjer, citira episkopa rovenjsko-voljinskoga Pravoslavne crkve Ukrajine, Gavrila Krizinu (48), doktora bogoslovskih nauka.

„Crkva Srbije u Crnoj Gori nema budućnosti, baš kao ni ogranak Ruske crkve u Ukrajini. Ne možeš ljude zavaravati lažima”, napisao je preosvešteni Gavril.

Pravoslavna crkva Ukrajine je početkom 2019. dobila tomos o autokefaliji od Majke-Crkve Vaseljenske. U sveštenome diptihu je 15. po redosljedu.

Prema svim relevatnim istraživanjima javnoga mnjenja, autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine prilazi sve veći broj pravoslavnih Ukrajinaca. Sada je ubjedljivo najveća vjerska organizacija u toj zemlji.

Od oko 72,7 odsto pravoslavnih koliko ima u Ukrajini, njih 58,3 identifikuje se sa autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine. Sa ogrankom Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP) identifikuje se 25,4 odsto. Preostalih 12 odsto se jednostavno identifikuje sa Istočno-pravoslavnom Crkvom, a 4,3 odsto pravoslavnih Ukrajinaca nije se izjasnilo.

„Antena M” je juče citirala arhiepiskopa černigovsko-nižinskoga i člana Svetoga Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine, Evstratija Zorju (44). Komentarišući nasilno ustoličenje na Cetinju, napisao je:

„Lično sam čuo u razgovoru sa prethodnim mitropolitom SPC Amfilohijem: ‘Nema crnogorskoga naroda – postoji samo jedan srpski narod, i zaseban narod koji su izmislili političari kako bi podjelili Srbe’. Pa ako ‘nema Crnogoraca’ – od koga su srpski patrijarh i njegov arhijerej tako jako zaštićeni?”

Foto: Antena M

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno