17.7 C
Mostar

ERDOGAN: Sarađivao sam dobro sa svim predsjednicima SAD-a, ali s Bidenom nije dobro počelo

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osvrnuo se na trenutne odnose sa SAD-om i američkim predsjednikom Bidenom te je istakao kako relacije nisu počele na najbolji mogući način.

U saopćenju Erdogan se osvrnuo na odnose koje je imao s američkim predsjednicima u prošlosti te je naglasio kako su oni bili znatno bolji nego što je to slučaj s Bidenom.

“Dobro sam sarađivao s Bushom, Obamom i Trumpom, ali ne mogu reći da je saradnja dobro počela s Bidenom. Ne mogu reći da smo zauzeli dobre pozicije”, rekao je Erdogan.

Naročito se osvrnuo na trenutne tenzije koje su prisutne između Turske i SAD-a, a koje se tiču nabavke ruskog S-400 sistema.

“SAD mora shvatiti da se Turska neće povući iz dogovora o S-400”, naveo je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao da su Sjedinjene Američke Države tokom krize u Afganistanu povukle nekoliko poteza bez dodatnih konsultacija s Turskom.

“Za Tursku je nezamislivo otvoriti vrata države i prihvatiti sve afganistanske izbjeglice. Naša zemlja nije otvoreni koridor. Sjedinjene Američke Države ne mogu reći da moramo primiti sve izbjeglice i zbog toga i oni moraju poduzeti određene korake vezane za izbjeglice iz Afganistana”, poručio je turski predsjednik.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno