-1.1 C
Mostar

EVROPSKI PARLAMENT proglasio Rusiju sponzorom terorizma

Najmanje tri stanovnika Kijeva je poginulo od ruske rakete koja je pogodila dvospratnu zgradu, saopštile su gradske vlasti, dok su nekoliko ukrajinskih regiona i susedna Moldavija prijavili nestanak struje kao rezultat raketnih udara u sredu, 23. novembra.

“Oštećena je dvospratna stambena zgrada. Tri osobe su poginule, a šest je povređeno”, saopštila je vojna uprava Kijeva na Telegramu, prenosi RSE.

Zvaničnici su rekli da je cela Kijevska oblast ostala bez struje, dok je u prestonici dovod vode u potpunosti prekinut.

Lavov na zapadu Ukrajine ostao je potpuno bez struje, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij, upozoravajući da može doći i do prekida u vodosnabdevanju grada.

Ruski raketni udari na energetsku infrastrukturu Ukrajine takođe su izazvali nestanak struje širom Moldavije, rekao je zamenik premijera Andrej Spinu.

“Moldelectrica, TSO (operater prenosnog sistema), radi na ponovnom priključenju više od 50 odsto zemlje na struju,” naveo je Spinu na Tviteru.

EP: Rusija državni sponzor terorizma

Parlament Evropske unije (EP) je u međuvremenu označio Rusiju za državnog sponzora terorizma u simboličnom potezu nekoliko sati nakon što je u raketnom udaru ubijeno novorođenče na jugu Ukrajine.

“Namerni napadi i zverstva koje je izvršila Ruska Federacija nad civilnim stanovništvom Ukrajine, uništavanje civilne infrastrukture i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava predstavljaju akte terora”, navodi se u rezoluciji koju su usvojili poslanici EP.

Parlament je saopštio da “označava Rusiju kao državnog sponzora terorizma i kao državu koja koristi sredstva terorizma”.

Taj potez, koji nema nikakve pravne posledice, pozdravio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru.

“Rusija mora biti izolovana na svim nivoima i pozvana na odgovornost kako bi okončala svoju dugogodišnju politiku terorizma u Ukrajini i širom sveta”, istakao je Zelenski.

Ruske snage sve više gađaju ukrajinsku infrastrukturu poslednjih nedelja, jer se suočavaju sa neuspesima na bojnom polju nakon invazije 24. februara.

Ranije je u južnom regionu Zaporožja u raketnom udaru na porodilište poginulo novorođenče, izvestio je 23. novembra guverner Oleksandr Staruh.

“Neprijatelj je još jednom odlučio da terorom i ubistvom pokuša da postigne ono što nije mogao da postigne devet meseci i neće moći da postigne”, naveo je Zelenski na Fejsbuku nakon napada na bolnicu u Vilnjansku, 18 kilometara od regionalne prestonice Zaporožja.

“Umesto toga, ona će odgovarati samo za sve zlo koje je nanela našoj zemlji”, dodao je.

Ukrajinske snage su na bojnom polju odbile višestruke ruske napade u istočnim regionima Donjecka i Luganska, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 23. novembra.

Rusija je pokrenula ofanzivu duž dela fronta zapadno od grada Donjecka, koristeći neke od snaga koje je pokrenula nakon povlačenja iz okoline grada Hersona na jugu.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila 23. novembra da je identifikovala centar za obuku operatera dronova ruske i iranske proizvodnje u Sevastopolju, na Krimu koji je okupirala Rusiju.

“Trajanje obuke za specijalističke operatere dronova je do tri nedelje. Trenutno se obučava oko 30 vojnika“, dodala je ukrajinska vojska.

Saopštenje je usledilo nakon što je guverner Sevastopolja, koga je postavila Moskva, rekao da je ruska protivvazdušna odbrana odbila napad dronom na elektranu i toplanu u gradskom okrugu Balaklava.

Mihajlo Razvožajev je za napade okrivio ukrajinsku vojsku, koja nije komentarisala njegove optužbe.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u svom dnevnom biltenu 23. novembra da je Rusija od septembra verovatno lansirala protiv ciljeva u Ukrajini stotine bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

Ruska upotreba bespilotnih letelica najverovatnije je imala za cilj da nadoknadi ozbiljan nedostatak krstarećih raketa, navodi se u izveštaju, dodajući da je ta taktika imala ograničen uspeh i da je većina dronova neutralizovana.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno