16.6 C
Mostar

GORAN VIŠKOVIĆ PRIZNAO KRIVICU ZA RATNI ZLOČIN na području Vlasenice i Milića, osuđen na 20 godina zatvora

Goran Višković, optužen da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti protiv civilnog nesrpskog stanovništva na području opština Vlasenice i Milića, sporazumno je priznao krivicu za ratni zločin počinjen u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1993. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Višković je poglašen krivim što je u periodu od aprila 1992. do kraja 1993. godine, na području Vlasenice i Milići, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), kao pripadnik vojne policije Vojske Republike Srpske, učestvovao u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Navodi se da je Višković u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, učestvovao u ubistvima, drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja i prisilnim nestankom osoba.

“Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao učešće u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je prije zaključivanja sporazuma Tužilaštvo BiH obavilo razgovore s predstavnicima žrtava, oštećenih, njihovih porodica i srodnika, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, koju je objedinio s postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Prethodno je, početkom februara 2010.godine, Sud BiH izrekao pravosnažnu kaznu zatvora od 18 godina.

Prema podacima udruženja žrtava, u Vlasenici je tokom 1992. godine ubijeno oko 2.800 Bošnjaka, od čega je 90 posto muškaraca i 10 posto žena.

Među ubijenima je i 188 maloljetnika.

Najviše ubijenih stradalo je u logoru Sušica.

Haški tribunal je 2005. godine osudio komandanta ovog logora, pripadnika Vojske Republike Srpske, Dragana Nikolića zvanog Jenki, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno