23.8 C
Mostar

GRUHONJIĆ: Dijelovi akademske zajednice nauku stavljaju u službu ratne propagande

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić izjavio je da dijelovi akademske zajednice u Srbiji “nauku stavljaju u službu ratne propagande”.

“Da su delovi akademske zajednice jedan od ključnih nosilaca istorijskog revizionizma u Srbiji, nije nikakva novost niti otkriće – poznato nam je to u novije doba još od Memoranduma SANU iz 1986. godine. I taj trend zloupotrebe nauke u službi ratne propagande nikada nije prestao”, rekao je Gruhonjić u onlajn izlaganju na Desetoj internacionalnoj konferenciji “Sarajevo i svijet – Sarajevo u Evropi: Društvo, kultura i geopolitika”, koja se održava u Sarajevu, navodi Autonomija.

Prema njegovim rečima, problem je kada se aktuelni zvanični politički diskurs Srbije, koji je zasnovan na negiranju ratne prošlosti iz devedesetih godina 20. veka, presuda sudova Ujedinjenih nacija, međunarodnog prava, promoviše i kroz akademske radove i tobožnja “naučna istraživanja”.

“Cilj je da se višedecenijske propagandne laži pretvore u ‘naučne činjenice’, pre svega za domaću upotrebu. Nauka u službi propagande – to je suštinsko poništavanje nauke i njeno pretvaranje u oruđe političke dogme, koja najviše liči na crkvenu dogmu pojedinih opasnih ideologa Srpske pravoslavne crkve”, ocenio je Gruhonjić.

Dodao je da se u akademskim časopisima u Srbiji mogu naći i takozvani naučni radovi u kojima autori ne mare za presude sudova Ujedinjenih nacija, čiju jurisdikciju i sama Srbija prihvata.

“Ne sprečava to ‘naučnike’ da se ne obaziru na sudski utvrđene činjenice da je u Bosni i Hercegovini bio međunarodni sukob u kome je učestvovala i tadašnja SR Jugoslavija Slobodana Mloševića, s ciljem stvaranja ‘velike Srbije’, odnosno kako se to danas kaže ‘srpskog sveta’, po analogiji na ‘ruski svet’. Nije tim ‘istraživačima’ bitan ni sudski fakat da se za ‘oružane snage Republike Srpske treba smatrati da su delovale pod opštom kontrolom i u ime Savezne Republike Jugoslavije’“, naveo je Gruhonjić.

On je upitao kako je moguće da se na univerzitetima u Srbiji odobravaju i uspešno brane master radovi u kojima se veliča bivši komandant bivše Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji je za ratne zločine, opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici i ostale zločine osuđen na doživotnu robiju pred Haškim sudom, čiju jurisdiksciju Srbija, kao članica UN, priznaje.

“Kakva je tu uloga mentora i kakva je uloga celokupnih fakultetskih odseka? Pitanje je retoričko jer odavno znamo da su mnogi odseci, uz časne izuzetke na njima, pravi regrutni šovinistički centri”, kazao je Gruhonjić.

Dodao je da se mogu pronaći i akademski radovi u kojima se na najgori mogući način falsifikuje gotovo četvorogodišnja opsada Sarajeva od strane bivše Vojske Republike Srpske i, uprkos brojnim sudskim presudama, tvrdi da opsade Sarajeva nije ni bilo nego je u pitanju bo “fenomen podeljenog grada”.

“Ovo su, nažalost, samo neki od mnogih primera akademskog beščašća u Srbiji”, rekao je Gruhonjić.

INTERVIEW, DINKO GRUHONJIĆ: Vučić, Dodik i Vulin su osobe koje od Srba pokušavaju napraviti genocidan narod

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno