5.9 C
Mostar

IRAN KRITIKOVAO EMIRATE zbog toga što su ugostili premijera Izraela

Zvaničnici Irana kritikovali su predstavnike Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog toga što su ugostili premijera Izraela Naftalija Bennetta te su poručili kako su tim činom izdati Palestinci.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Saeed Khatibzadeh izjavio je kako će posjeta Bennetta Emiratima ostati u sjećanju palestinskog naroda kao svojevrsni čin izdaje.”Prihvatanje u posjetu premijera nelegitimnog režima, koji je uzrok nesigurnosti, napetosti i huškanja u islamskim zemljama više od 70 godina, ostat će zabilježeno u historijskom sjećanju palestinskog naroda i svih boraca za slobodu”, rekao je glasnogovornik.

Khatibzadeh je u saopćenju naglasio kako se Teheran protivi bilo kakvoj normalizaciji odnosa s Izraelom te je poručio kako se borba za oslobođenje Jerusalema mora nastaviti.

“Izraelski režim je prvi neprijatelj arapskih zemalja i nijedna akcija u pravcu normalizacije odnosa ne može doprinijeti postizanju uzvišenog ideala – uspostave države Palestine”, poručio je iranski zvaničnik.

Putovanje izraelskog premijera u Ujedinjene Arapske Emirate organizovano je u trenutku kada su Izrael i saveznici iz Zaljeva formirali “blok” koji se protivi iranskom nuklearnom sporazumu.

Tokom posjete Bennett se sastao s ministrom vanjskih poslova Emirata Abdullahom bin Zayedom te je naglasio kako su delegacije Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata imale “duboke, iskrene i značajne razgovore”.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati normalizirali su odnose potpisivanjem tzv. Abrahamovog sporazuma uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, čime je omogućeno uspostavljanje i službenih odnosa između zemalja.

Klix, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno