23.8 C
Mostar

KOLAPS ZDRAVSTVENOG SISTEMA GAZE uslijed jačanja izraelskih napada

Izraelske snage su medicinskom osoblju kuvajtske bolnice u Rafahu naredile evakuaciju, dok Ministarstvo zdravlja Gaze upozorava da bi zdravstveni sistem mogao kolabirati širom Pojasa za “nekoliko sati”.

Žestoki sukobi u Jabaliji na sjeveru Gaze dok Izrael šalje trupe i tenkove ponovo u to područje. Kopneni napad uslijedio je nakon noći intenzivnih zračnih napada na taj dio Pojasa, prenosi AJ.

Najmanje 360.000 Palestinaca pobjeglo je iz Rafaha, navodi UN, dok Izrael širi svoju ofanzivu u južnom gradu i suočava se s borcima Hamasa na tom mjestu.

Egipat je objavio kako će se formalno pridružiti tužbi koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), a kojom se optužuje Izrael za kršenje svojih obaveza prema Konvenciji o genocidu u Pojasu Gaze.

Najmanje 35.034 osobe su ubijene, a 78.755 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Revidirani broj poginulih u Izraelu u Hamasovim napadima 7. oktobra iznosi 1.139, a deseci ljudi još uvijek su zarobljeni.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno