16.6 C
Mostar

MEĐUNARODNO PRIZNATA UMJETNICA: Selma Selman otvorila prvu samostalnu izložbu u Sarajevu

Samostalna izložba Selme Selman, međunarodno priznate umjetnice iz Bihaća s američkom adresom, otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (UGBiH).

Prva samostalna izložba Selme Selman u Bosni i Hercegovini, prilika je za upoznavanje s nesvakidašnjim umjetničkim opusom koji održava složenost njenog identiteta kao trajno „Drugog“ – Romkinje, imigrantice i žene, čiji su radovi društveno angažirani i inspirisani aktivnostima pripadnika romske zajednice.

Njen opus svjedoči o viziji svijeta iz koga umjetnica progovara i p(r)oziva na promjenu, odnosno transformaciju u kojoj nešto što nema materijalnu vrijednost, u umjetničkom i duhovnom diskursu postaje istinska vrijednost.

Kako je prilikom otvaranja izložbe rečeno, radi se o radovima koji potiču na stalno propitivanje i kritički osvrt spram svijeta konzumerizma i posvemašnje materijalizacije, te pozivaju na zajedništvo i solidarnost.

Ponavljajući motiv sakupljanja i recikliranja otpadnog metala, Selman nas poziva da propitujemo način na koji dodjeljujemo vrijednost ljudima, radu i predmetima, pomjerajući granice spoznaje i rušeći stereotipe.

Govoreći o značaju i značenjima aktuelne postavke, kustosica Amila Ramović ističe kako izložba, pored umjetničkog doživljaja, inicira i otvara brojna pitanja, ostavljajući prostor publici da dođe do vlastitih zaključaka.

“Prostor umjetnosti ne smije biti onaj koji nam govori šta da radimo i time nas oslobađa odgovornosti da djelujemo. Selman nas poziva da mislimo, da stvaramo kritički sud, da djelujemo i samim tim budemo faktor promjene, kako lične, tako i društvene”,  kazala je Ramović.

Takvu orijentaciju u radu svjedoči i sama umjetnica Selman, koja u prvi plan stavlja imanentne, a ne neposredne poruke.

“Ja ne šaljem nikakve poruke, odnosno radim ono što mislim da trebam i to sve proizilazi iz mog iskustva. Koliko god moji radovi su indirektni, oni su, isto tako, direktni i postaju univerzalni za sve nas tako da nas spajaju. Svojim radovima ja stvaram ravnopravnost među svima nama”, navodi autorica Selman, u svjetlu umjetničkog i aktivističkog angažmana, te promocije društvene kohezije i integracije marginaliziranih skupina.

Otvaranje izložbe pozdravili su šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrielj, ministar kulture i sporta u Vladi KS Samir Avdić, šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum i direktor UG BiH Strajo Krsmanović, potcrtavajući značaj kulture i umjetnosti u kontekstu društvenog razvoja i dostizanja određenih ciljeva i vrijednosti.

Istaknuli su kako stvaralaštvo i aktivizam mlade umjetnice, zapravo, predstavlja svojevrstan poziv i ‘krik’ za stvaranjem društva jednakih šansi, senzibilizirajući publiku za teme kojima se uglavnom ne pridaje dovoljno pažnje, a koje su značajne za budućnost svake zajednice.

Samostalna izložba radova Selme Selman realizirana je u okviru projekta ‘Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova romske zajednice'”, a u organizaciji Udruženja Akcija i u saradnji s brojnim domaćim i inozemnim partnerima.

Nakon otvaranja izložbe upriličena je panel-diskusija o temi „Novi odgovori predstavnica romske zajednice u BiH“, s fokusom na podizanje svijesti o novim izazovima za romsku zajednicu u BiH i uz učešće istaknutih aktivista.

Izvor: radiosarajevo.ba, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno